A Svéd Királyi Akadémia egyik tagja szerint Bob Dylan arrogáns, amiért hallgat a Nobel-díjáról

KULTÚRA
2016 október 21., 18:40
comments 77

A Svéd Akadémia egy tagja pénteken arrogánsnak minősítette, hogy Bob Dylan még mindig hallgat a neki ítélt irodalmi Nobel-díjról.

A Svéd Akadémia több alkalommal is hiába kereste az irodalmi Nobel-díj bejelentése után Bob Dylant, hogy személyesen közöljék vele a jó hírt. A 75 éves amerikai költő-énekes-dalszerző azonban nem válaszolt a testület telefonjaira, e-mailjeire.

"Ez faragatlan és arrogáns" - jelentette ki az akadémia egyik tagja, Pär Per Wästberg a svéd állami televízió értesülése szerint.

Hétfőn az akadémia titkára, Sara Danius még azt mondta a svéd közrádióban, hogy Dylan legközelebbi munkatársával sikerült felvennie a kapcsolatot, kedves válaszokat kapott tőle, amit egyelőre elegendőnek is tart, és véleménye szerint Dylan is hamarosan megszólal a díjjal kapcsolatban.

Az irodalmi Nobel-díj győztesének nevét október 13-án hozták nyilvánosságra. A döntés világszerte nagy meglepetést okozott, Dylan zenei munkássága miatt sokan szokatlannak vélték a Svéd Akadémia választását.

Dylan még a bejelentés estéjén koncertet adott Las Vegasban, de egyetlen szót sem ejtett a frissen elnyert elismerésről. Viszont a műsorban a Why Try To Change Me Now? (Miért akarsz most megváltoztatni?) című Frank Sinatra-dalt is előadta, amivel a médiától való legendás elzárkózására utalhatott.

Pár nappal a bejelentés után Dylan Twitter-oldalán megjelent a "Nobel-díj győztese" bejegyzés, ám ezt péntekre eltávolították.

A friss Nobel-díjasokat december 10-re várják Stockholmba, hogy átvegyék a díjat a svéd királytól és rövid beszédet mondjanak. Az akadémia egyelőre nem tudja, hogy Dylan részt vesz-e a ceremónián.

"Ez egy merőben szokatlan helyzet"

- mondta Dylan hallgatásával kapcsolatban Wästberg.

Anders Bárány, a Svéd Királyi Akadémia tagja blogjában emlékeztetett arra, hogy 1964-ben Jean-Paul Sartre visszautasította irodalmi Nobel-díját. Az Aftonbladet című svéd napilap kulturális szerkesztője, Asa Linderborg pedig azt jósolta, hogy Dylan nem megy el Stockholmba, "pláne Wästberg nyilatkozata után". (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.