A Svéd Királyi Akadémia egyik tagja szerint Bob Dylan arrogáns, amiért hallgat a Nobel-díjáról

2016 október 21., péntek 16:40

A Svéd Akadémia egy tagja pénteken arrogánsnak minősítette, hogy Bob Dylan még mindig hallgat a neki ítélt irodalmi Nobel-díjról.

A Svéd Akadémia több alkalommal is hiába kereste az irodalmi Nobel-díj bejelentése után Bob Dylant, hogy személyesen közöljék vele a jó hírt. A 75 éves amerikai költő-énekes-dalszerző azonban nem válaszolt a testület telefonjaira, e-mailjeire.

"Ez faragatlan és arrogáns" - jelentette ki az akadémia egyik tagja, Pär Per Wästberg a svéd állami televízió értesülése szerint.

Hétfőn az akadémia titkára, Sara Danius még azt mondta a svéd közrádióban, hogy Dylan legközelebbi munkatársával sikerült felvennie a kapcsolatot, kedves válaszokat kapott tőle, amit egyelőre elegendőnek is tart, és véleménye szerint Dylan is hamarosan megszólal a díjjal kapcsolatban.

Az irodalmi Nobel-díj győztesének nevét október 13-án hozták nyilvánosságra. A döntés világszerte nagy meglepetést okozott, Dylan zenei munkássága miatt sokan szokatlannak vélték a Svéd Akadémia választását.

Dylan még a bejelentés estéjén koncertet adott Las Vegasban, de egyetlen szót sem ejtett a frissen elnyert elismerésről. Viszont a műsorban a Why Try To Change Me Now? (Miért akarsz most megváltoztatni?) című Frank Sinatra-dalt is előadta, amivel a médiától való legendás elzárkózására utalhatott.

Pár nappal a bejelentés után Dylan Twitter-oldalán megjelent a "Nobel-díj győztese" bejegyzés, ám ezt péntekre eltávolították.

A friss Nobel-díjasokat december 10-re várják Stockholmba, hogy átvegyék a díjat a svéd királytól és rövid beszédet mondjanak. Az akadémia egyelőre nem tudja, hogy Dylan részt vesz-e a ceremónián.

"Ez egy merőben szokatlan helyzet"

- mondta Dylan hallgatásával kapcsolatban Wästberg.

Anders Bárány, a Svéd Királyi Akadémia tagja blogjában emlékeztetett arra, hogy 1964-ben Jean-Paul Sartre visszautasította irodalmi Nobel-díját. Az Aftonbladet című svéd napilap kulturális szerkesztője, Asa Linderborg pedig azt jósolta, hogy Dylan nem megy el Stockholmba, "pláne Wästberg nyilatkozata után". (MTI)