Elvesztették az alkotmányt Kirgizisztánban

Egy felvetett alkotmánymódosítás parlamenti vitája közben derült ki, hogy valójában senkinek sincs fogalma arról, hogy hol van az eredeti dokumentum.

A közép-ázsiai ország alkotmányának jelenlegi verzióját 2010-ben fogadták el egy népszavazás után. Ennek egy másolata jelenleg az igazságügyi miniszter irodájában van, de nem világos, hova került az eredeti példány, a miniszterek és az elnöki hivatal egymásra mutogatnak.

Vannak elemzők, akik szerint az egész eltűnt dokumentum körüli felhajtás valójában csak figyelemelterelés, hogy a sajtóban ne a tervezett jogi változásokról legyen szó.

Vannak még merészebb elképzelések, melyek szerint lehet, hogy soha nem is létezett a 2010-es alkotmány eredeti formájában. Az elnök kabinetfőnöke, Farid Nijazov szerint elképzelhető, hogy a 2010-es népszavazás eredményét ugyan törvényben rögzítették, de az alkotmányból végül akkor nem is született aláírt, eredeti példány.

AFP PHOTO / VYACHESLAV OSELEDKO

2010-ben meglehetősen viharos viszonyok uralkodtak Kirgizisztánban, ekkor zavarta el ugyanis a nép Kurmanbek Bakijev elnököt, helyébe ekkor lépett Almazbek Atambajev, a népszavazással és az alkotmánymódosítással pedig elvettek jogköröket az elnöktől és nagyobb hatalommal ruházták fel a parlamentet. Minden nagyon gyorsan történt, és lehet hiba csúszott a formális folyamatokba.

Vannak politikusok, akik szerint amúgy mindennek annyira nincs is feltétlen nagy jelentősége, hiszen a módosítást kihirdették a megfelelő folyóiratokban és az egészet egy népszavazás legitimálta.

A most tervezett változtatások nagyobb hatalmat adnának a miniszterelnöknek, a parlament rovására. A hivatalos dokumentum nemtalálása ellenére a képviselők végül belementek abba, hogy a decemberben újabb népszavazást tartsanak az országban. (Independent)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.