Feljelenthetik az oltásellenes tartalmakat posztoló bábákat és nővéreket Ausztráliában

2016 október 21., péntek 20:55

Az ausztrál bábák és ápolók munkáját ellenőrző testület egy új oltási szabályzatot adott ki, mivel közleményük szerint az országban akad pár olyan nővér, ápoló és bába, akik a közösségi oldalakon oltásellenes tartalmakat osztanak meg.

A felügyelő testület viszont azt várja a regisztrált, hivatásos szakemberektől, hogy minden pillanatban, ha szakmai kérdésekben nyilvánulnak meg, akkor a legjobb hozzáférhető, tudományosan igazolt módszereket alkalmazzák.

A közlemény egyben a közvélemény segítségét is kéri, hogy jelentsék, ha oltásellenes propagandába futnak bele hivatalos ápolótól vagy egészségügyi dolgozótól. Ez ugyanis immár törvénytelen és vádat lehet emelni miatta az érvényes egészségügyi szabályok alapján.

Ezért a felügyelő testület minden esetben meg fogja vizsgálni, hogy a nővér vagy bába megszegte-e valóban a hivatali esküjét, és ennek megfelelően fogják kezelni az eseteket.

Az ausztrál bábák szövetségének szóvivője, Hannah Dahlen elmondása szerint az oltások ugyanis alapvető közegészségügyi fontossággal bírnak, a bábák és nővérek pedig köztiszteletben álló tagjai az ausztrál társadalomnak, akiknek a tanácsait komolyan veszik az emberek.

Ugyanakkor Dahlen attól is tart, hogy ezek az intézkedések az oltásellenes embereket csak még szélsőségesebb pozícióba juttathatják el.

A tiltásokkal párhuzamosan nagy felvilágosító kampány is indult az országban az oltások szükségességéről és előnyeiről. (Guardian)