Szijjártó szerint történelemhamisítás zajlik 56 körül

POLITIKA
2016 október 24., 04:39
comments 187

Az MTI terjedelmes riportban számolt be Szijjártó Péter kanadai útjáról, amin a külgazdasági és külügyminiszter végiglátogatta az 56-os megemlékezéseket. Az állami hírügynökség tudósítója külön kiemelte, hogy vasárnap a montreali Magyarok Nagyasszonya plébánia megemlékezésén a közönség neki sem hagyta rendesen végigmondani a beszédét. Legalábbis az MTI szerint Szijjártó

„tapssal többször megszakított beszédet mondott”.

AFP/Ishara S.Kodikara
photo_camera Fotó: AFP/Ishara S.Kodikara
Persze ebben a beszédben sem csak a 60 évvel ezelőtti eseményekről volt szó. A kanadai magyarok előtt Szijjártó történelemhamisításnak nevezte azt, amikor valaki az 56-os menekülthullámot a mai menekültválsághoz hasonlítja:

„itt vissza kell utasítanunk azt a modernkori történelemhamisításra vonatkozó kísérletet, amely azt kéri számon a magyarokon, hogy amikor 1956-ban az elmenekülők menedékre találtak, akkor vajon most Magyarország miért olyan álláspontot képvisel a modernkori népvándorlással kapcsolatban, amilyent. Ezt határozottan ki kell kérni magunknak, hiszen akik 1956-ban arra kényszerültek, hogy elhagyják Magyarországot, hosszú időn keresztül türelmesen várakoztak a szomszédos Ausztriában, hogy befogadják őket, tisztelték és tisztelik új hazájuk törvényeit, nem építettek párhuzamos társadalmakat, és hozzájárultak új hazájuk sikerességéhez.”A miniszter kiemelte, hogy Magyarország büszke arra a mintegy 38 ezer magyarra, aki hozzájárult ahhoz, hogy Kanada ma nagyszerű ország legyen. Egyúttal kifejezte Magyarország háláját, hogy befogadták a magyarokat 1956-ban.

Beszéde végén a magyar diplomácia feje még elmondta, hogy mivel a világ minden jelentős pontján élnek és erősödnek magyar közösségek, és ezekben a napokban mindenütt megünneplik a hatvanadik évfordulót,

„mára Magyarország világnemzet lett”.Mi, mai magyarok úgy szeretjük a mai Magyarországot, ahogyan van. Soha, senkinek nem fogjuk megengedni, hogy a mi akaratunk ellenére akarja átformálni Magyarországot. Az 1956-os hősök iránti tisztelet mindig elég erőt ad ahhoz, hogy ezt az ígéretünket teljesíteni tudjuk” - zárta beszédét Montrealban Szijjártó Péter. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.