Migránsok fotójával illusztrálta a kormány angol nyelvű oldala, hogy egy hungarista szélsőséges fejbe lőtt egy rendőrt

bűnügy
2016 október 27., 09:15
comments 173

A 76 éves Győrkös István a Magyar Nemzeti Arcvonal nevű szélsőjobboldali, radikális csoport vezetője tegnap reggel lőtt fejbe egy rendőrt bőnyi házánál, mikor megpróbáltak házkutatást tartani nála.

A dologról tegnap délután kettőkor tartottak sajtótájékoztatóz a rendőrök, akkor már egy csomó részletet lehetett tudni, például azt is, hogy a jobboldali szélsőséges a rendőrgyilkosság gyanúsítottja, akit a tűzharcban hasba lőttek, majd a helyszínen elfogtak.

Ehhez képest az Abouthungary nevű angol nyelvű magyar kormányzati Facebook oldalra este hat után így került ki a hír:


Itt magyar rendőrök állnak migránsok előtt, akiknek nyilván semmi közük nincsen a rendőrgyilkossághoz. A szöveg

Hungarian police officer shot dead - Agyonlőttek egy magyar rendőrtisztet

Se a Facebookon, se az oldalon a teljes angol nyelvű cikkben nem utal semmi az elkövetőre, noha az a gyilkosság után nagyon rövid idővel már ismert volt.

Az Abouthungary oldal impresszuma szerint

a Miniszterelnöki Kabinetirodán készül.

(A posztot Ben Novak vette észre.)

UPDATE 1355

Leszedték a Facebook posztot és megváltoztatták az angol nyelvű cikkben a migránsokat ábrázoló illusztrációt. A gyanúsítottról és szélsőjobbos kötődéséről továbbra sem írnak.

UPDATE 1605

Bekerült a cikkbe ez a szöveg:

"Editor's note: An earlier version of this news item was illustrated with a photograph intended to depict policemen on duty but could have been misinterpreted by some readers. The photograph has been changed."

Azt jelenti, hogy rendőröket akartak csak bemutatni a képpel, de az esetleg egyes olvasók félreértelmezhették, ezért lecserélték egy másikra.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.