Az európai cégeket felvásárló kínai befektetők ellen akar vétójogot Berlin

külföld
2016 október 29., 04:53
comments 89

A német kormány komoly erőket készül megmozgatni azért, hogy a jövőben megakadályozhassák, hogy kínai befektetők német vállalatokat vásároljanak fel egyes, kiemelt szektorokban.

Berlin konkrétan uniós törvénymódosítást szeretne, ami engedélyezné az egyes tagállamoknak, hogy megvédjék stratégiailag fontos szektorokban működő vállalataikat a kínai befektetőktől, főleg, ha azoknak közük van a kínai államhoz.

A Financial Times cikke szerint a lépést hűvösen fogadták a német üzleti élet szereplői. A kormány protekcionista hangjai azután erősödtek fel, hogy az egyik leginnovatívabb német vállalatot, a robotiparban utazó Kukát 4,5 milliárd euróért felvásárolta a kínai Midea.

photo_camera Matthias Machnig (UWE ANSPACH / DPA)

A lapnak nyilatkozott a helyettes gazdasági miniszter, Matthias Machnig, aki sietett leszögezni, hogy a német kormány nagyon szívesen látja a külföldi tőkét, ugyanakkor nem nézik ezt jó szemmel, ha érezhetően egy másik állam mozgatja a befektetői szándékot és ha az az érzésük, hogy csak a német technológiához akarnak közel férkőzni, nem pedig befektetési célként tekintenek Németországra.

A német kormány ezért jobb jogi környezetet szeretne ahhoz, hogy ilyen gyanú esetén vizsgálatot indíthassanak. És arra is lehetőséget kell teremteni, hogy egyes, kívételes esetekben kimondhassák azt, hogy bizonyos üzletek nem mehetnek végbe.

Ilyesmire amúgy pár napja már sor került: a német gazdasági minisztérium végül visszavonta az engedélyt arra, hogy a kínai Fujian Grand Chip Investment Fund felvásárolja 670 millió euróért a német chipgyártó Aixtron-t. Ugyanakkor az még nem biztos, hogy itt nem lesz üzlet, a német fél csak újra megvizsgálja az ajánlatot. Hasonló eljárás indult egy világítástechnikai vállalat, az Osram kínai felvásárlási szándéka után is.

Machnig elmondása szerint az Aixtron esetében azért gondolták meg magukat, mert világossá vált számukra, hogy a vállalat nemzetbiztonsági szempontból kiemelt technológiával rendelkezik. És a közelmúltban olyan új információk birtokába jutottak a vevővel kapcsolatban, ami új megvilágításba helyezte a kérdést.

Egész pontosan az amerikai hírszerzés figyelmeztethette a német kormányt, hogy a vállalat chiptechnológiáját fel lehetne használni a kínai atomprogramban is. Ez lehetőséget adott a közbelépésre, mivel a jelenlegi német törvények szerint a hatóságok megakadályozhatnak cégvásárlásokat, ha hasonló védelmi, katonai szempontok merülnek fel.

De a lap cikke szerint jelenleg azért folyik komoly munka a német minisztériumokban, hogy a hatóságok jóval nagyobb mozgásteret kapjanak. Németország pedig EU-szintű szabályozást szerente és ebben már támogatóra is találtak Günther Oettinger digitális gazdaságért felelős biztostól, aki elmondta, hogy nem szeretné, ha Európa hightech iparágát egyszerűen felvásárolnák.

A német vállalatvezetők viszont állítólag nem örülnek a protekcionista hevületnek, többen arról beszéltek, hogy ezzel csak bezárja magát az ország, gazdasági hátrányt okozva maguknak. Volt iparági szereplő, aki inkább azt szeretné, ha a kormány elintézné, a német vállalatok is olyan könnyen juthassanak be a kínai piacra, mint ahogy jelenleg fordítva történik. (Financial Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.