A német uniós biztos nem tartja gáznak, hogy vágottszeműeknek nevezi a kínaiakat

2016 október 30., vasárnap 15:23
169

Az Európai Bizottság digitális gazdaságért és társadalomért felelős német biztosa, Günther Oettinger múlt héten egy hamburgi konferencián beszéde közben vágottszeműeknek nevezte a kínai embereket. Ezen többen felháborodtak és a helyszínen lévő kínai delegáció is kikérte ezt magának, de Oettinger nem kér bocsánatot.

Szerinte semmi rosszat nem mondott, mert ez nem sértés, csak szleng, egy köznyelvi szinonima, amit nem kéne kiragadni a kontextusából.

Günther Oettinger (Fotó: Jacques Grießmayer / Wikipedia)

Oettingernek nem ez volt az első kifogásolható mondata. Ugyanezen a konferencián azt is mondta, Európával ellentétben Kínának nincsen női kvótája a parlamentben, ennélfogva a jelenlévő kínai delegációban sincsenek nők. A mondatot nevetés kísérte, így az egész úgy jött le, mintha arra utalna, kvóta nélkül a nők nem állják meg a helyüket politikai pályán.

Egy olyan mondatot is elejtett, hogy a németországi poltikai viszonyokat nézve "lassan már nem hogy tilos, hanem kötelező lesz a melegházasság". Németországban egyébként egyelőre csak a bejegyzett élettársi kapcsolat legális.

Kérdéses, hogy Oettinger megnyilvánulásai milyen hatással lesznek Németország megítélésére, bár a német szociáldemokrata párt titkára, Katarina Barley szerint Oettinger már így is káros hatással van Európára. Ő úgy gondolja, hogy aki ilyen homofób és rasszista sztereotípiákban gondolkodik, nem elég képzett egy ilyen magas szintű politikai pozíció betöltéséhez. (Politico)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt