Még soha nem szerepelt annyi meleg karakter tévésorozatokban, mint idén

Média
2016 november 03., 21:31
comments 184

A most induló, 2016-2017-es szezonban a nagy amerikai tévécsatornák és streames szolgáltatók főműsoridős sorozataiban összesen 43 LMBTQ-szereplő tűnik fel, ami az összes állandó szereplő 4,8 százalékát jelenti.

Ezt az eredményt az LMTBQ-médiareprezentációval foglalkozó Glaad hozta nyilvánosságra csütörtökön. 21 éve mérik ezt az arányt, és az idei az eddigi legmagasabb érték.

Ennek az eredménynek természetesen az Egyesült Államok határain túlnyúló jelentősége is van, hiszen a legnépszerűbb amerikai sorozatokat világszerte rengetegen nézik, Magyarországon is ezek a legnépszerűbb sorozatok.

Érdekes törés, hogy míg a hagyományos tévécsatornák sorozataiban főleg meleg férfiak bukkannak fel, addig a streames szolgáltatók, azaz a Netflix, Hulu és az Amazon kínálatában a leszbikus nők kaptak nagyobb szerepet. Igaz, ezt két sorozat, az Orange is the New Black és a Wentworth viszi a hátán.

A Glaad elnöke, Sarah Kate Ellis pedig arról beszélt, hogy valóban van ugyan előrelépés az LMBTQ emberek reprezentációjában a tévésorozatokban, de a számok csak a történet egyik oldala, az is cél kell hogy legyen, hogy ezeket az embereket minél sokszínűbb és összetettebb módon ábrázolják.

Ellis például azt hozta példának, hogy a vizsgált tévésorozatokban 2016-ban összesen 25 meleg női szereplőt gyilkoltak meg, ezek a gyilkosságok pedig általában a hetero férfi karakter fejlődése szempontjából voltak fontosak.

A kutatás vizsgálta azt is, hogy bár nőtt a száma a meleg karaktereknek, de többségük döntően fehér volt: mind a tévék, mind a streamek esetében 70 százalék fölött volt ez az arány. (Guardian, a címlapkép a True Blood-ból van, Michael McMillian és Denis O’Hare látható rajta.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.