Évente 20 milliárd forintnyi EU-s pénzt utaznak el az Európai Parlament hivatalnokai

politika
2016 november 04., 14:32
comments 55

Szeptemberben az Európai Parlament 40 képviselője és majd 60 kísérőjük business classon utazott Uruguayba, egy 3 napos konferenciára. Az Euro-Latin American Parliamentary Assembly nevű, évente megtartott találkozón az EP képviselői és dél-amerikai politikusok találkoznak, és nem nagyon csinálnak semmit. A most szeptemberi tanácskozásnak sem lett sok eredménye, a résztvevők elfogadtak egy nem kötelező irányelvet az államadósságokra vonatkozóan, kiadtak egy közleményt arról, hogy támogatják a Kolumbiai békefolyamatot, és beszélgettek a társadalmi egyenlőtlenségekről is.

A 3 napos útba ezen kívül egy pezsgős köszöntő és egy halvacsora is belefért.

Az egész 517 140 euróba, azaz kb. 160,3 millió forintba került az EU számára.

De a legdurvább, hogy többek szerint tényleg semmi értelme nincs a konferenciának, csak az, hogy megutaztassák a képviselőket az EU pénzén. A Politico egyik parlamenti forrása is azt mondta, hogy ez tényleg nem más, mint

egyszerű turizmus.

Egy képviselő pedig azt mondta a Politicónak:

„Tényleg semmi szükségünk nincsen 97 emberre Uruguayban.”

A Politico ebből az alkalomból átnézte az európai uniós képviselők tervezett útjait. Ilyenből rengeteg van, a képviselők folyamatos anyaország-Brüsszel-Strasbourg hurcolkodásán felül a parlament még 78 hivatalos utat tervez 2017 első félévében. Ezek között vannak viszonylag rendesen meghatározott utak, például néhány képviselő egynapos látogatása a nápolyi NATO-csúcson.

De szép számmal van olyan is, aminél nem látszik túl jól, hogy mi is az értelme. Februárban például 7 EP-képviselő utazik majd Indiába egy 4 napos tanulmányútra, hogy többet tudjanak meg az indiai fogyasztóvédelemről.

A Politico által megszerzett dokumentumok szerint az EU 2014-ben összesen 66 millió eurót költött utazásokra (hotelekre, repülőre és kajára).

Ez 20,46 milliárd forint.

A 2015-ös összesítés még nem nyilvános. (Politico)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.