Újraindulhatnak a Kína-ellenes tüntetések Hongkongban, miután Peking demokráciapárti képviselőket tiltott ki a parlamentből

Várhatóan az eddiginél is jóval feszültebb időszak jöhet Hongkongban, miután Kína a sokáig brit uralom alatt álló, különleges státuszú város önkormányzatának két tagját is eltiltotta tevékenységétől.

Ez a legközvetlenebb beavatkozás a hongkongi politikai folyamatokba 1997 óta, amikor áttértek a kínai jogrendre. Szinte biztosan utcai tüntetésekbe és tiltakozóakciókba fog kifutni a történet.

A két frissen megválasztott képviselő, Yau Wai-ching és Sixtus “Baggio” Leung már októberi beiktatása idején botrányt csinált: nem voltak hajlandóak elismerni szövetségüket Kínával és egy olyan zászlóval érkeztek, amin a "Hongkong nem Kína" felirat szerepelt.

Tüntetés 2016 november 7-én (AFP PHOTO / ISAAC LAWRENCE)

A kínai bíróság ítélete szerint ezért a két politikus esküje érvénytelen és nincs lehetőség a megismétlésre sem, ezért eltiltották őket a képviselőségtől. Már a döntést megelőző napokban több ezren tiltakoztak Hongkongban a kínai befolyás növekedése miatt.

Az ítélet szerint az ilyen viselkedés és Hongkong függetlenedéséről szóló beszéd veszélybe sodorhatja az ország területi integritását, nemzetbiztonságát és versenyképességét is. A kínai kormány üzent is: hogy keményen fognak fellépni bármiféle függetlenségpárti erővel szemben a jövőben.

Az évek óta a hongkongi demokráciáért tüntetők szerint viszont ez a közvetlen beavatkozás nem maradhat szó nélkül, a Guardianban megszólaló demokráciapárti aktivisták mind arról beszéltek, hogy a döntés vélhetően csak még nagyobb tiltakozáshullámot fog kiváltani, főleg a fiatalok körében, akik semmi jóra nem számítanak a kínai kommunistáktól.

Miután Hongkong Nagy-Britannia fennhatósága alól Kína irányítása alá került át 1997-ben, a városállam számos törvényét és egyéni rendelkezését megtarthatta. Olyan szabadságjogok maradtak érvényben, melyek a szárazföldi Kínán nem léteztek. Ugyanakkor a hongkongiak szerint Kína fokozatosan elkezdett fellépni ezen demokratikus berendezkedések ellen, mindez pedig 2014-ben hónapokon át tartó tüntetéssorozatba futottak ki. (Guardian)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.