A végső jóslás: megint minden Floridán múlik

külföld
2016 november 8., 14:15
comments 145
 • Szokatlanul hisztérikus, már az előválasztások alatt is a végletekig kiélezett kampány után végre eljött az amerikai elnökválasztás napja.
 • Fordulatos hónapok után vagyunk, augusztusban és októberben is úgy tűnt, hogy Clinton nagyon simán nyer
 • Közben Trump szeptember és október végén is feltámadt, kétségessé téve a választás végső kimenetét.
 • Közben még sose volt annyira képlékeny a térkép, sose volt ennyire bizonytalan, hogy milyen államokban szerezheti meg bármelyik jelölt a győzelemhez szükséges elektorokat.
 • Végül mégis minden úgy alakult, hogy egy régi ismerős, a mindig nagyon ingadozó Florida 29 elektori szavazatán múlhat minden.
 • Ez részben jó hír, a 2000-es fiaskó óta megváltoztatott floridai szabályok miatt innen elég hamar befuthat a végeredmény.
 • Amit a 444 élőben fog közvetíteni, ha gondolják, tartsanak velünk szerda hajnalban.
photo_camera Hillary Clinton hazaérkezik utolsó kampányrohamából. Clinton a legvégén Pennsylvaniában, Michiganben és Észak-Karolinában kampányolt. Az előbbi kettőben a felmérések szerint nincs miért aggódnia. De a felmérések tévedhetnek, és ha azt a két államot elbukná, bukná a választást is. Justin Sullivan/Getty Images

A nem éppen a felszabadult humoráról vagy véleményvezérelt cikkeiről ismert BBC címlapján egy atomvillanással illusztrálta, mi lehet a legrosszabb kimenete Donald Trump győzelmének. Nem vicceltek. Donald Trump győzelme esetén az Egyesült Államok elketyegne, de nyilatkozatai alapján - és mert még soha semmilyen választott tisztséget nem töltött be, másból nem indulhatunk ki - az amerikaiak szövetségeseire cudar idők várnának. De vajon nyerhet-e ma Trump?

Ha csak az országos felmérésekből és az ezen alapuló modellekből indulunk ki, nagyon nem kell aggódni. Az elmúlt hét Clinton számára rémisztő trendje a hétfőn közölt legfrissebb felmérések alapján nem csak megállt, de meg is fordult, vagyis a jelek szerint a demokrata zárta jobban, nagyobb lendülettel a kampányt. A Fivethirtyeight konzervatív, óvatos modelljét leszámítva minden más jós minimum 84 százalékos esélyt lát a győzelmére. A Fivethirtyeight, amiben az eddigi teljesítményük alapján hajlamos vagyok jobban bízni a többieknél

72 százalék esélyt ad ugyanerre.

Ami megnyugtatónak hangzik, de ha azt vesszük, hogy tízezer szimulációból 2770-et Trump nyer, az már nem hangzik annyira egyértelműen jól.

És van is miért aggódni. Például azért, mert az összesített, országos szavazatarány, az ún. popular vote az amerikai elnökválasztáson

csak egy érdekes adat.

Nincs nagy jelentősége. Az elnökség azon múlik, hogy melyik jelölt szerez meg legalább 270-et az államonként - Maine és Nebraska kivételével - a győztes mindent visz elvén kiosztott, összesen 538 elektori szavazatból. E tekintetben pedig még most is nagyon szoros a verseny, és arra is van tíz százalék körüli esély, hogy ha Clinton több szavazatot is szerez országosan, az elektori kollégiumban vereséget szenved.

Szoros a verseny, írtam, de ez némi magyarázatra szorul. Pillanatnyilag így néz ki a térkép:


Click the map to create your own at 270toWin.com

Az ezen kékkel és pirossal jelölt államokban nagyon valószínű Clinton (kék) vagy Trump (piros) győzelme - értsd: ha a térképen kékkel jelölt államok bármelyikében Trump, vagy pirossal jelölt államok bármelyikében Clinton nyerne, akkor biztosan, akár elsöprő fölénnyel nyerné a választást is. Ez alapján most 232-203 az állás az elektori kollégiumban, vagyis még egyik jelöltnek sincs elég elektora a győzelemhez.

A maradék 103 elektori szavazat megszerzésére mindkét jelöltnek jó esélye van. Ha úgy színezzük át a térképet, hogy minden államot annak adunk, akinek akár csak egy százalékkal is nagyobb esélye van a felmérések szerint a győzelemre, akkor így állunk:


Click the map to create your own at 270toWin.com

Arizona kivételével mindenhol kicsit inkább Clinton az esélyesebb, így a vége akár földcsuszamlásszerű, 323-215 arányú győzelem is lehet az elektori kollégiumban. De ha a közvélemény-kutatások csak nagyon picit is alulmérték Trumpot, akkor akár így is alakulhatnak a dolgok:


Click the map to create your own at 270toWin.com

Vagyis Trump fölényes győzelmére is van még esély. De ez csak a két legszélsőségesebb eshetőség, köztes lehetőségből is akad még pár. Vegyük sorra az államokat, előre véve egyből két, nagyon szorosnak igérkező, és együtt 44 elektori szavazatról döntő, vagyis nagyon is fontos államot, Floridát és Észak-Karolinát.

Már csak azért is, mert mindkét államban korán zárnak a szavazókörök, és gyorsan meglehetnek az eredmények. Ha ebben a két államban Clinton nyerne, azzal el is dőlne a választás:


Click the map to create your own at 270toWin.com

A Fivethirtyeight legaktuálisabb, kedd reggel 9-es becslése alapján Clintonnak mindkét államban hajszálra ugyanakkora, 55,2 százaléknyi esélye van a győzelemre - ami elég soványka, elég pár tizedszázaléknyi eltérés a tényleges szavazatokban a felmérésekhez képest, és borul a térkép.

Szerencsére mindkét államban vannak kapaszkodóink a felméréseken túl is: Észak-Karolinában a várható szavazók 70, Floridában 50 százaléka már leadta szavazatát. Ez alapján már bátrabban jósolhatunk, és ez alapján osztozni fognak a jelöltek az államokon:

 • Észak-Karolinában 2012-höz képest vagy tíz százalékkal visszaesett a feketék részvételi aránya, ami Trumpnak kedvez;
 • Floridában viszont idén kétszer annyi latino szavazott már, mint négy éve. Ez Clinton esélyeit növeli.

Click the map to create your own at 270toWin.com

Ha Trump tényleg vereséget szenved Floridában, az nagyon megnehezíti a dolgát. Már csak azért is, mert ha a latino népesség tényleg szokatlanul aktív lesz a választáson, akkor Clinton szinte biztosan nyer Nevadában is, és még Arizona megszerzésére is volna esélye. Az utóbbi állam megnyerése önmagában is elég lenne a végső győzelemhez:


Click the map to create your own at 270toWin.com

Ha viszont Trump nyerne Floridában, akkor szinte biztosan nyer Arizonában is. Nevadában még így is inkább Clinton az esélyes, de ez esetben már nagyon beszűkülnek a lehetőségei:


Click the map to create your own at 270toWin.com

Főleg azért, mert ez esetben már csak olyan államok maradnak a térképen, amelyek demográfiai alapon - sok felsőfokú végzettség nélküli, fehér szavazó él bennük - inkább Trumpnak kedveznek, és ahol jó esély van rá, hogy a felmérések kicsit alulmérték Trump támogatottságát - a felmérések alapján Clintonnak Michiganben és Pennsylvaniaban is 70 százalék feletti győzelmi esélye van, de az utóbbiban valójában csak egy-két százalékkal, hibahatáron belül vezet. És mindkét államban hátráltatja, hogy a fekete választók - érthető okokból - kevésbé lelkesek, mint négy éve. Márpedig ha Trump nyeri Észak-Karolinát, Floridát és Arizonát, Clinton nem veszíthet sem Michiganben, sem Pennsylvaniában.

A maradék elektori szavazatoknak, a négy New Hampshire-inek és egy-egy maine-i és nebraskai elektornak csak akkor lehet jelentősége, ha Clinton elbukja ugyan Floridát, de nyer Észak-Karolinában és meglepetésre Arizonában is.


Click the map to create your own at 270toWin.com

A győzelemhez ez esetben mindhárom államban nyernie kéne, és ebben az esetben nagyon is reális esély van a döntetlenre is:


Click the map to create your own at 270toWin.com

De ha engem kérdeznek, én erre a végeredményre,

Clinton győzelmére tippelnék.


Click the map to create your own at 270toWin.com

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

 1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
 2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
 3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt