Tovább mélyül a feszkó Törökország és az EU között

A török külügyminisztérium szerint elfogadhatatlan Federica Mogherininek, az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének azon keddi nyilatkozata, amelyben aggodalmát fejezte ki a legújabb törökországi fejlemények miatt.

Mint írták: az EU még mindig nem adta meg a kellő támogatást Ankarának a július 15-ei katonai puccskísérlet óta. Az unió magatartása előítélettel teli és sajnos továbbra sem érti Törökországnak a terrorizmus elleni harcban tanúsított alaposságát.

Nyomatékosították: az Európai Uniónak látnia kell, hogy a törökországi terrortámadásokat elítélő nyilatkozataikkal nem bújhatnak ki az incidensekben rájuk eső felelősség alól.

A török külügyminisztérium kifogásolta, hogy az EU nem szólítja fel nyíltan a Törökországban szakadár felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) terrorszervezetet a fegyverletételre. Nehezményezte azt is, hogy a PKK terroristái - legalábbis Ankara szerint - szabadon mozoghatnak az unióban, amely nem szólal fel a kurd szeparatisták Európában folytatott Törökország-ellenes propagandájával szemben sem. A török külügyi tárca azért is bírálta az EU-t, hogy a PKK kiállítást nyithatott az Európai Parlament épületében.

Az Európai Unió elvesztette hitelességét és jó hírnevét a terrorizmus elleni harc tekintetében

- fogalmaztak.

Mogherini keddi brüsszeli nyilatkozatában aggasztónak nevezte a törökországi halálbüntetés visszaállításának lehetőségét, valamint a véleménynyilvánítás további korlátozását, beleértve a közösségi médiát is. Kiemelte az újságírók ellen kiadott elfogatóparancsokat, amelyek érintették a Cumhuriyet című török napilap főszerkesztőjét és szerkesztőségének több tagját.

Aggodalmát fejezte ki továbbá amiatt, hogy a török hatóságok őrizetbe vették a kurdbarát Népek Demokratikus Pártjának (HDP) két társelnökét és 9 parlamenti képviselőjét, mert nem voltak hajlandóak vallomást tenni egy "terrorista propagandához" kapcsolható bűntényről.

Mindezek olyan fejlemények, amelyek gyengítik a jogállamiságot, nem tartják tiszteletben az emberi jogokat, és nehezítik a parlamentáris demokrácia működését, súlyosbítva a délkeleti területeken kialakult feszültséget is, és növelve a török társadalom megosztottságát - hangsúlyozta a főképviselő. (MTI)