Megfejtették, hol szúrták el az amerikai közvéleménykutatók

külföld
2016 november 9., 16:38
comments 266

Donald Trump annak ellenére is amerikai elnök lett, hogy a közvéleménykutatók erre kevés, esetleg szinte semmi esélyt sem láttak előzőleg. Ki, hol és mekkorát hibázott? Az Economist ezt próbálta most megfejteni.

photo_camera Szavazók Wisconsinban. Darren Hauck/Getty Images/AFP

A brit hetilap szterint a választási végeredmény világosan megmutatja, hogy a közvéleménykutatók az olyan államokban, mint Virginia és Colorado, ahol a fehér lakosság többsége rendelkezik felsőfokú végzettséggel, jól tippeltek. Viszont azokban a többnyire északi államokban, ahol a fehérek kevésbé iskolázottak, csúnyán mellélőttek.

Wisconsinban a közvéleménykutatók átlagosan 5 százalékos Clinton-győzelmet jósoltak, ehhez képest Trump nyert 1 százalékkal. Ohióban Trump szűk, 2 százalékos győzelmét tippelték, de a republikánus jelölt végül közel 8 százalékot vert a demokratára. Michiganben és Pennsylvaniában sem Trump volt az esélyes, de mégis ő nyert.

Az egyszerű magyarázat erre az lenne, hogy az alulképzett fehér szavazók valójában sokkal jobban szeretik Trumpot, mint amit bevallottak a közvéleménykutatóknak. Az Economist azonban azt állítja, hogy egyáltalán nem erről van szó.

Az amerikai közvéleménykutatók szinte tökéletesen eltalálták, hogy Trump mennyivel népszerűbb ezek a tanulatlan fehér választók körében, mint Clinton. Azt viszont elszámolták, hogy ez a hagyományosan nem túl lelkesen szavazó csoport 2016-ban mekkora arányban fog az urnákhoz járulni.

Meglepően sokan mentek el, és mivel közöttük sokkal több a Trump-rajongó, ez döntötte el ezeket az északi államok sorsát, és így végső soron az egész elnökválasztást a republikánusok javára.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt