Trump a lehető leghamarabb felmondaná a klímamegállapodást

2016 november 13., vasárnap 10:30
235

Donald Trump - aki saját bevallása szerint kamunak tartja a globális felmelegedést, bár ezt az álláspontját egy ideje igyekszik tagadni - keresi a lehetőségét, hogy hogyan lehetne a lehető leghamarabb felmondani a tavaly decemberben megkötött párizsi klímamegállapodást, jelentette a Reuters.

A párizsi egyezményt az Egyesült Államok még a nyáron ratifikálta, maga az egyezmény pedig négy nappal az elnökválasztás előtt, 2016. november 4-én lépett életbe. A megállapodás aláírói, köztük a világ üvegház-hatású gázkibocsátásának 18 százalékáért felelős Egyesült Államok azt vállalták, hogy hosszú távon teljesen fel akarják számolni a felmelegedést okozó gázok kibocsátását, vagyis gyakorlatilag felszámolnák a foszilis üzemanyagok használatát.

Trump a kampányában ígéretet tett a klímamegállapodás felmondására, és ezt az ígéretét a jelek szerint igyekszik betartani. A Reuters értesülései szerint stábja már keresi a lehetőséget, hogy a hivatalos, négy évig tartó procedúránál gyorsabban lépjenek ki a szerződésből. Az egyik megoldás az lehet, ha Trump egy elnöki rendeletben visszavonja az amerikaiak aláírását - amit amúgy Obama szintén elnöki rendeletben, a kongresszus megkerülésével adott meg. (Via The Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt