Trump leállítaná rasszista támadásokat elkövető támogatóit

külföld
2016 november 14., 10:44
comments 274

Ahogy Nagy-Britanniában a brexit után, úgy az Egyesült Államokban Trump megválasztásának hírére elszabadult a rasszista erőszak. Egy michigani iskolában a fehér diákok élőlánccal zárták el a szekrényeket a kisebbségi diákok elől, akiket rasszista jelszavakkal is zaklattak. Egy texasi középiskolában a végzősök letépték egy muszlim lányról a hidzsábját. Ilyen, és ehhez hasonló incidensek tucatjairól számoltak be az áldozatok a Twitteren.

A CBS 60 Minutes című műsorában ez is szóba került az USA megválasztott elnökével készített első nagyinterjúban.

"Nagyon elszomorít, hogy ezt hallom. Azt mondom, álljatok le. Ha ez, ha ez segít, akkor itt és most belemondom a kamerába: álljatok le!" - üzente támogatóinak Trump.

Trump kampányában nagyon is épített az efféle agresszióra, annak nyitányaként egyből fal építését javasolta a mexikói határra, mert, ahogy mondta, a mexikói bevándorlók "nemi erőszakoló bűnözők". Kampánya csúcsán pedig bejelentette, hogy elnökké választása esetén minden muszlimot kitiltana az Egyesült Államokból.

Trump ezzel megnyerte magának az amerikai rasszisták támogatását, akik heves közösségi médiás kampányolásukkal hozzá is járulhattak sikeréhez. És a jelek szerint nem is akarja elveszíteni ennek a szélsőségnek a támogatását, mert egyik vezéralakjukat, a nem is annyira burkoltan rasszista Breitart hírportál igazgatóját, Stephen Bannont vasárnap a kabinetfőnökével egyenrangú stratégiai főtanácsadójává nevezte ki.

Szavakban viszont most igyekezett elhatárolódni tőlük, még ha igyekezett eljelentékteleníteni is a problémát, mondván ő maga csak egy-két esetről hallott. De azért azt is hozzátette, hogy "azt mondanám, ne csináljátok, mert ez szörnyű. Én össze fogom hozni az országot" - mondta. (Via CNN)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.