Csúcspozíciót kap Trump kormányában az altright apostola, Stephen Bannon

2016 november 14., 05:41
comments 97
Stephen Bannon, Trump stratégiai főtanácsadója, másod-kabinetfőnöke, az amerikai szélsőjobboldal meghatározó figurája. Drew Angerer/Getty Images
photo_camera Stephen Bannon, Trump stratégiai főtanácsadója, másod-kabinetfőnöke, az amerikai szélsőjobboldal meghatározó figurája. Drew Angerer/Getty Images

Donald Trump vasárnap Reince Priebus kabinetfőnöki jelölésével letudta kötelességét az aggódó közvélemény felé. A mérsékelt pártkatona Priebus ellen aligha kapálózhatnak még a legbaloldalibb választópolgárok, mégiscsak ő volt évekig a republikánus pártapparátus vezetője. Kapálózhatnának viszont Trump legelhivatottabb támogatói, akik Priebusban joggal láthatnák meg azt a washingtoni bürokratát, akikkel reményeik szerint Trumpnak le kéne számolnia.

Ellensúlyozandó Priebus kinevezését Trump vele párhuzamosan stratégiai főtanácsadónak nevezte ki kampányfőtanácsadóját, Stephen Bannont. Na, ellene aztán semmi kifogásuk nem lehet Trump altrightos, fehérfelsőbbrendű, antiszemita, náci támogatóinak:

Bannon, az egykori befektetési bankár a Breitbart tulajdonosa.

Annak a Breitbartnak, ami az altright legfőbb lapja, és ami nem is annyira burkoltan rasszista. Ez a lap vádolta azzal Barack Obamát, hogy szándékosan amerikagyűlölő muszlimokat telepít az országba, és ez nevezte "lázadó zsidónak" Bill Kristol Trump-ellenes konzervatív publicistát. Egyben ez a lap javasolta az online zaklatás áldozatául esett nőknek, hogy nyávogás helyett csak logoljanak ki a netről, "ne tegyék tönkre az internetet a férfiaknak".

Trump stábja a kinevezésekről szóló közleményben külön kiemelte, hogy Bannon és Priebus egyenrangúak, vagyis a döntésekhez mindkettejük hozzájárulása kell. A New York Times értékelése szerint a két ellentétes karakter kinevezése Trump üzleti életből magával hozott gyakorlata, mert szereti versenyeztetni beosztottjait. Egyben azt is jelzi, hogy mekkora hatása van Trump döntéseire idősebb lányának, Ivankának és férjének, Jared Kushnernek, akik azzal érveltek, hogy kabinetfőnöknek nem nevezhet ki egy Bannonhoz hasonlóan megosztó figurát.

Márpedig Bannon elég megosztó. Főtanácsadói kinevezése hatalmas felháborodást váltott ki Washingtonban. Harry Reid, a demokraták szenátusi vezérének szóvivője szerint "így már egyszerű belátni, hogy miért tartja a Ku Klux Klan saját bajnokának Trumpot, aki a fehér felsőbbrendű témák és retorika elsőszámú terjesztőjét nevezi ki főtanácsadójának". A rassziszmus ellen küzdő Anti-Defamation League közleményében szomorúnak nevezte Bannon, "az altright, a fehér rasszisták és antiszemiták elsőszámú lapja vezetőjének" kinevezését. (Via The New York Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.