Gyárfásék szerint Hosszú Katinkának a fejébe szállt a dicsőség

A Magyar Úszó Szövetség teljesen megalapozatlannak nevezte Hosszú Katinka kedden felhozott vádjait. Az olimpiai bajnok úszónő ugyanis lemondásra szólította fel Gyárfás Tamás elnököt, akiről azt írta, ő a magyar úszásra legártalmasabb tényező.

A szövetség a válaszában hosszan felsorolta, mennyi mindent tettek az úszóért, aki ennek ellenére sem akar szóba állni velük. Kiemelték, hogy személyesen Gyárfás Tamás intézte el neki, hogy miután hazatért Amerikából a Vasas szerződtesse egyedi nagyságrendű havi fizetésért, valamint autót és biztosítást is kapjon.

Azzal is megvádolták Hosszú Katinkát, hogy a fejébe szállt a dicsőség: „ahogy sokasodtak Hosszú Katinka sikerei, úgy változott meg a sportág szakvezetőivel szembeni viselkedése, holott egyre több eredmény igazolta annak a mondásnak az igazságát, hogy immár lett volna mire szerénynek lennie.

Tagadták, hogy „2008-ban Gyárfás Tamás arra ösztönözte volna Hosszú Katinkát, hagyja abba a versenyzést”. Elismerték, hogy Gyárfás elleni bizalmi szavazás tényleg nyílt volt, de hozzátették, hogy ez az elnök távollétében zajlott, és a küldöttek szinte egyhangúlag döntöttek erről.

Hosszú Katinka és férje, edzõje, Shane Tusup a riói érmekkel

Aztán külön beleszálltak Hosszú Katinka férfjébe is. Róla azt írták, hogy „a sportvilágban a professzionalizmusnak a legteljesebb mértékig helye van, de Shane Tusup fellépése, stílusa többek számára mindinkább elfogadhatatlanná válik a világ úszósportjában. Méltatlannak éreznénk a konkrét példákat felsorolni, ezek részleteitől szeretnénk a sportközvéleményt megkímélni – hiszen az újabb és újabb, nehezen minősíthető nyilatkozatok ellenére a cél változatlan: a sportolók nyújtsák tudásuk legjavát a medencében”.

Biztosították Hosszú Katinkát, hogy a viták ellenére továbbra is a magyar úszósport egyik főszereplőjének tekintik. Ezt a képet a Magyar Úszó Szövetség a legcsekélyebb mértékben sem kívánja beárnyékolni, de az úszónő megnyilvánulásait visszautasítják.