Visszatérhetnek az éttermekbe az evés közben a füledbe muzsikáló virtuózok

A Nemzetgazdasági Minisztérium az adótörvények módosításáról nyújtott be javaslatot (pdf) a Parlamentben. Ennek az egyik pontja adókedvezményt ad az élőzenét szolgáltató vendéglátóhelyeknek, a koncertek díjának fele értékében.

Az Artisjus magyarázta el, hogy ez azt jelenti, hogy „a társasági adóból lehet leírni a nyújtott élőzenei szolgáltatás »ellenértékének (díjának) áfa nélkül számított összegének legfeljebb 50 százalékát«, vagyis például a fellépő által adott számla összegének felét”. Az Artisjus szerint a „legfeljebb” szinte mindig 50 százalék lesz, mivel a javaslat szerint ez egy „de minimis” támogatás, azaz megszabott felső korlátja van. Eszerint 3 év alatt összesen legfeljebb 200 ezer euró (kb. 62 millió forint) írható le az adóból, így ha valahol 3 éven át minden nap is lenne koncert, akkor is darabonként átlagosan 113 ezret kellene költeni, hogy valaki átlépje a 124 milliós korlátot.

Tehát nagyon megérné, hogy az éttermekben pár ezer forintért evés közben napi egyszer az étkező vendégek mellé odazavarjanak egy virtuóz muzsikust.

Az NGM ezt azzal indokolta, hogy a kormány „messzemenőkig elkötelezett kulturális, azon belül zenei örökségünk megőrzése, ápolása iránt”, ez pedig a leghatékonyabban úgy megy, ha „népzenei, zenei hagyományaink a mindennapok részévé válnak, a zenét művelők és a zeneszeretők azokkal nemcsak koncerteken találkoznak”. Mint írják:

„Ezért a kormány elő kívánja segíteni azt, hogy a vendéglátóhelyeken, éttermekben – hagyományainkhoz híven – élőzene szóljon, ami fellépti lehetőséget, megélhetést is ad a zenészek számára.”