Szlovákiában is stadionépítési láz van

Nemcsak Orbán Viktor szeret meccseket nézni szép új stadionokban. Menekültellenes harcostársa, Robert Fico is stadionépítésektől várja az építőipar fellendülését, a munkanélküliség csökkenését és a szlovák foci minőségének a javulását.

A Magyar Nemzet összeállításából derül ki, hogy a szlovák kormány 2013-ban 45 millió eurót (14 milliárd forintot) szavazott meg a programra. Ez egyébként kevesebb, mint amennyibe náluk csak a Videoton új stadionja kerül, de a Fradi és a Debrecen stadionja sem jött volt ki ebből a pénzből.

A szlovák kormány, szemben a magyarral, önrészt is vár a klubok tulajdonosaitól, nem az állami fizeti ki az utolsó fűszálig a költségeket. A nagyszombati Spartak-stadion 32 millió eurós (10 milliárd forintos) költségéből 14 milliót állt az állam. Ehhez képest Székesfehérváron most úgy alakult, hogy az egyedüli pályázó 16 milliárdért épít stadiont, miközben a magyar kormány eredetileg 13 milliárdot szánt a projektre. A székesfehérvári önkormányzat bevállalta a különbözetet, de bíznak abban, hogy a kormány kipótolja a hiányzó összeget. És erre nagy esély is van.

Zsolnán is felújították a stadiont, kijött 4,5 millió euróból.

Pozsonyban is eldózerolták már a stadiont, ahol annak idején megverték a Fradi-szurkolókat. Az új aréna 2018-ra lesz kész, a hírek szerint 45 és 60 millió euróba kerül majd. Ivan Kmotrík, a Slovan-tulajdonos először maga vállalta be a finanszírozást, de aztán mégis kapott Ficóéktól 27,2 millió eurós állami segítséget. Az 8,5 milliárd forint. Ez lesz a szlovák nemzeti stadion. A budapesti új Puskás 100 milliárdba kerül majd, tisztán állami pénzből készül.

Dunaszerdahelyen a magyarok is felújított stadionban szurkolhatnak majd, 13 ezresre bővítik az arénát. A klub négymillió euróval (a tulajdonos a leggazdagabb felvidéki magyar, Világi Oszkár), a város kettővel, a MOL szlovákiai leányvállalata, a Slovnaft (aminek Világi az ügyvezető igazgatója és az igazgatótanács elnöke) pedig szintén kétmillióval száll be, az új stadion neve MOL-aréna lesz.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.