Az oroszok 60 százaléka szerint szükségszerű, hogy legyen cenzúra az interneten

2016 november 19., szombat 7:40
146

Oroszország egyik függelten közvélemény-kutatója, a Levada Center készítette a felmérést, ami az orosz társadalom és az internet viszonyát vizslatta.

Az derült ki belőle, hogy csak a válaszadók 25 százaléka ellenzi azt, hogy bizonyos honlapokat és tartalmakat elérhetetlenne tegyenek az interneten, 60 százalék szerint ez szükségszerű lépés, míg a többiek nem válaszoltak vagy nem tudtak válaszolni.

A felmérésből az is kiderült, hogy az orosz társadalom meglehetősen szkeptikusan szemléli az internetet: 51 százalékuk szerint nem helyettesítheti a hagyományos médiaszereplőket a net, azaz újságokat, tévéket és rádiókat. Érdekesség, de ugyanez az arány jött ki 2006-ban is, amikor legutóbb végezték ezt a felmérést.

És míg a válaszadók 56 százaléka beszélt arról, hogy teljesen megbízik abban, amit az orosz tévében lát a híradókban, csak 37 százalék mondta azt, hogy megbízik a neten olvasott hírekben.

Korábban Vlagyimir Putyin arról beszélt, hogy az orosz hatóságoknak nincs igazából lehetősége betiltani honlapokat, a valóság ennél árnyaltabb, és inkább arról lehet szó, hogy a megfelelő technikai feltételek hiányoznak a teljes kontrollhoz.

Év elején szóltak arról sajtóhírek, hogy a a netes cenzúrával foglalkozó kormányközeli civil szervezet vezetője Kínában járt, hogy ott tanulmányozza az országban zajló netes blokkolás mikéntjét.

A héten történt meg az is amúgy, hogy Oroszországban betiltották a LinkedIn szolgáltatását és elérhetetlenné tették a honlapját, mivel a cég nem tett eleget az orosz törvényeknek és nem orosz földön található szerveren tárolta a felhasználók adatait. Sokak szerint ez csak az első lépés volt, mielőtt az orosz hatóságok nagyobb külföldi szolgáltatásokkal szeben is elkezdenek fellépni. (Washington Post)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt