Az oroszok 60 százaléka szerint szükségszerű, hogy legyen cenzúra az interneten

külföld
2016 november 19., 07:40
comments 132

Oroszország egyik függelten közvélemény-kutatója, a Levada Center készítette a felmérést, ami az orosz társadalom és az internet viszonyát vizslatta.

Az derült ki belőle, hogy csak a válaszadók 25 százaléka ellenzi azt, hogy bizonyos honlapokat és tartalmakat elérhetetlenne tegyenek az interneten, 60 százalék szerint ez szükségszerű lépés, míg a többiek nem válaszoltak vagy nem tudtak válaszolni.

A felmérésből az is kiderült, hogy az orosz társadalom meglehetősen szkeptikusan szemléli az internetet: 51 százalékuk szerint nem helyettesítheti a hagyományos médiaszereplőket a net, azaz újságokat, tévéket és rádiókat. Érdekesség, de ugyanez az arány jött ki 2006-ban is, amikor legutóbb végezték ezt a felmérést.

És míg a válaszadók 56 százaléka beszélt arról, hogy teljesen megbízik abban, amit az orosz tévében lát a híradókban, csak 37 százalék mondta azt, hogy megbízik a neten olvasott hírekben.

Korábban Vlagyimir Putyin arról beszélt, hogy az orosz hatóságoknak nincs igazából lehetősége betiltani honlapokat, a valóság ennél árnyaltabb, és inkább arról lehet szó, hogy a megfelelő technikai feltételek hiányoznak a teljes kontrollhoz.

Év elején szóltak arról sajtóhírek, hogy a a netes cenzúrával foglalkozó kormányközeli civil szervezet vezetője Kínában járt, hogy ott tanulmányozza az országban zajló netes blokkolás mikéntjét.

A héten történt meg az is amúgy, hogy Oroszországban betiltották a LinkedIn szolgáltatását és elérhetetlenné tették a honlapját, mivel a cég nem tett eleget az orosz törvényeknek és nem orosz földön található szerveren tárolta a felhasználók adatait. Sokak szerint ez csak az első lépés volt, mielőtt az orosz hatóságok nagyobb külföldi szolgáltatásokkal szeben is elkezdenek fellépni. (Washington Post)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.