Mi lenne, ha elbontanánk a Citadellát és a Szabadságszobrot és erdőt telepítenénk a helyükre?

2016 november 19., szombat 11:52
232

Jelenleg is zajlik egy tervpályázat a Gellérthegy megújításáról, átalakításáról, hasznosításáról, a kiemelt pályázatokat nemrég mutatta be a kormány.

Ez most itt a többinél némileg radikálisabb elképzelés lesz, amit a Paradigma Ariadné építészcsoport tagjai, Csóka Attila Róbert, Molnár Szabolcs, Smiló Dávid és Titkos Ádám állítottak össze. Mint írták, a tervben

„elbontjuk a Citadellát, a Szabadságszobrot és erdőt telepítünk a helyükre. Cserébe hatalmas lépcsősorokat helyezünk a hegy oldalába, ahonnan a legjobb kiáltás nyílik.”

Az ötletet a Szabadság híd idei nyári funkciója inspirálta:

„A terv lényege az, mint ami a Szabadság híd lényege is volt idén nyáron, hogy legyenek nagy, kényelmes területek a városban, amiket a város lakói magyarok, turisták, öregek, idősek társadalmi osztálytól függetlenül belakhatnak, használhatnak, szerethetnek, magukénak érezhetnek a fogyasztás kényszere és infrastruktúrája nélkül.”

Közleményük szerint a Citadella és a Szabadságszobor történelmi jelentősége és emléke azonban ígysem veszne el, hiszen a létrejövő lépcsősorok a Citadella köveiből épülnének fel, és azokat a Szabadságszobor megolvasztott anyagából létrejött kapcsok kötik majd össze. Így a forma elvész, de az anyag megmarad, írják.

A tágabb cél pedig az, hogy ezzel elmozdítsák a Gellérthegy politikai értelmezését:

„Jelenleg a hatalom reprezentációs eszköze, vagy turisztikai látványosságként működik. A mi célunk az volt, hogy az emberek együttműködésének helyeként ábrázoljuk a Gellérthegyet, amelyet sokkal inkább a közösség formál, mintsem bármilyen felettes erő, vagy külső kényszer. Ehhez kerestünk megfelelő formát.”

Hangsúlyozták azt is, hogy ez nem egy ellenterv, nem a pályázatra beadott eredményeket akarták támadni, egyszerűen csak a pályázati kötöttségektől mentes alternatíváját akarták bemutatni a hegyről való építészeti gondolkodásnak. További részleteket a Facebook-oldalukról lehet összeszedni.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt