A kormány belecsap a Gellérthegy átépítésébe

2016 július 15., péntek 16:44
724

A Miniszterelnökség 40 millió forintos összdíjazású ötletpályázatot hirdetett meg a Gellérhegy felújítására. Az MTI-hez eljuttatott közleményük szerint a pályázat célja „ alternatíva kidolgozása a Gellérthegy revitalizációjára, amely építészeti, tájépítészeti, közlekedési, képzőművészeti eszközök használatával új tartalommal tölti meg a helyszínt, az épített és természeti környezet értékeinek megőrzése, a világörökségi cím, a műemléki védelem és a szellemi, szakrális tartalom figyelembe vétele mellett”.

A pályázathoz létrehozott honlap szerint olyan ölteleteket várnak, amik hosszú távon képesek rendezni a Gellérthegy és annak részét képező Citadella jövőbeni szerepét. Olyan megoldásokat várnak, hogy „a helyszín vonzó környezetalakítással, releváns területhasználattal képes legyen nemcsak a turisták, hanem a város lakóinak igényeit is kielégíteni”.

A tervekről döntő Bíráló Bizottság elnöke Csepreghy Nándor, Lázár János helyettese lesz majd. A kiválasztásnál figyelembe veszik, hogy a tervező mennyiben érzi szükségesnek egy jelkép teremtését, hogyan értékeli a helyszín szimbolikus jelentőségét, jelenleg betöltött szerepét, helyzetét. Hogy a felvetett ötletek harmonikusan illeszkednek-e a városképbe, kiemelten pedig a Duna-parti budai sziluettbe, mely változatos morfológiai adottságú természeti környezetet és épített elemeket ötvöz magában.

A pályázatok díjazására és megvételére 40 millió forintot szánnak. A legmagasabb összedű díj 8 millió forint lesz, a legkisebb megvétel összege pedig 300 ezer.

Aki ötleteket szeretne adni a Miniszterelnökségnek, hogy mit kezdjenek a Gellértheggyel, idén október 3-ig adhatja postára a terveit.

(A címlapképet a Fortepantól vettük kölcsön.)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt