Törökországban egy új törvény segítségével engednék ki a börtönökből a 18 évnél fiatalabb lányokkal szexelő férfiakat, ha feleségül is vették áldozatukat

külföld
2016 november 19., 07:44
comments 202

A törvénytervezet hatalmas felháborodást váltott ki, Isztambulban tüntettek is ellene, ennek ellenére valószínűleg át fog menni a szavazáson, mivel Erdogan pártjának, az Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) egyik képviselője adta be.

A tervezet kritikusai szerint ezzel csak legalizálják a kiskorúak elleni nemi erőszakot és bátorítani fogják a hasonló támadások elkövetőit, a törvény megfogalmazói szerint viszont szó nincs erről, csupán a gyerekházasságokkal akarnak kezdeni valamit.

Ha a törvényt elfogadják, akkor lehetőség lesz szabadon engedni a börtönből azokat a férfiakat, akik kis- és fiatalkorúak ellen elkövetett szexuális erőszak miatt vannak benn, ha az esetükben nem merült fel semmiféle fenyegetás, fizikai erőszak vagy zsarolás és ha az elkövetők elveszik az áldozatot.

Törökországban ugyan 18 év a beleegyezési korhatár, de a gyerekházasság meglehetősen elterjedt, főleg az ország délkeleti felén.

Tüntetők Isztambulban. A lapon a "Nem bocsátunk meg a gyerekeket megerőszakolóknak" felirat olvasható (AFP PHOTO / YASIN AKGUL)
photo_camera Tüntetők Isztambulban. A lapon a "Nem bocsátunk meg a gyerekeket megerőszakolóknak" felirat olvasható (AFP PHOTO / YASIN AKGUL)

A törvény a miniszterelnök, Binali Yıldırım szerint csak visszamenőleges hatású lenne, csak azokat érintené, akik 2016. novembere előtt kerültek emiatt börtönbe, szerinte mintegy 3000 emberről van szó. Szerinte olyan emberekről van szó, akik nem ismerték a törvényt, ezért házasodtak a jogilag lehetségesnél fiatalabb lánnyal.

Szerinte szó nincs a nemi erőszak legalizálásáról, ezt csak az ellenzék hazudja össze.

Ellenzéki politikusok szerint egyszerűen arról van szó, hogy az igazságszolgátlatás megbocsátana azoknak az erőszakolóknak, akik később elveszik áldozatukat. A törvény ellen eddig több mint 600 ezer aláírás gyűlt össze, Isztambulban is nagyobb tüntetés zajlott, sőt elítélte azt az a nők jogaiért küzdő szervezet is, aminek helyettes vezetője Erdogan fiatalabb lánya, Sümeyye Erdoğan Bayraktar. Szerintük is az a legnagyobb probléma a törvénnyel, hogy nem látni, hogyan állapítanák meg, mi számított erőszaknak és mikor lehet beleegyezésről beszélni egy kiskorú esetében.

Az igazságügyi miniszter, Bekir Bozdağ is arról beszélt, hogy a kiskorúakat érintő házasság sajnálatosan valóság az országban, de az ebben részt vevő férfiak nem nemi erőszakolók.

Jogvédők szerint viszont a törvénytervezet rossz üzenetet küld az embereknek, ami csak további támadásokhoz vezethetnek. (AP/Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.