Visszamarhatnak a világháborúkban az óceánba dobott vegyi fegyverek

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Tudósok becslése szerint kb. 1 millió tonnányi, az első és a második világháború alatt és után kidobott vegyi fegyver hever az óceán mélyén, és ez komoly fenyegetés lehet a vízi élővilágra, sőt mindenkire. A vegyszereket ugyanis fémhordókban dobták ki, és amin azokat megeszi a rozsda, kiszabadulhatnak a veszélyes gázok.

A NATO Science for Peace and Security (SPS, azaz Tudomány a Békéért és a Biztonságért) programjában a tudósok három éve figyelik meg a Balti-tengert. A munkájuk célja, hogy behatárolják, mekkora veszély várható, ugyanis úgy vélik, hogy ha az itt kidobott, összesen 50 ezer tonna vegyi fegyver csak hatoda kiszabadul, a környék élővilága 100 évre gajra mehet.

Egy brit focicsapat gázmaszkban, valahol Észak-Franciaországban (1916)

A probléma az, hogy a második világháború végén egy csomó fegyvert ellenőrizetlenül, titokban, dokumentumok nélkül, meg nem nevezett helyeken lomtalanítottak. A szovjetek itt váltak meg 15 ezer tonna vegyi fegyvertől, pedig a víz maximum 459 méter mély. Az amerikaiak óvatosabbak voltak, minimum 1800 méter mélyre dobták a gázt. A londoni egyezmény értelmében 1972 óta tilos a vizeinket így szennyezni.

A jelek szerint már az előszobában van a baj: az egyesült államokbeli Delaware-ben az elmúlt években már jelentették, hogy mustárgázt sodort a partra az óceán. 1997-ben pedig lengyel tűzoltók húztak ki a tengerből egy jéggé fagyott mustárgáztömböt. Égési sérülésekkel, hólyagokkal kerültek kórházba. (Science Alert)

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.