Visszamarhatnak a világháborúkban az óceánba dobott vegyi fegyverek

háború
2016 november 20., 14:34
comments 136

Tudósok becslése szerint kb. 1 millió tonnányi, az első és a második világháború alatt és után kidobott vegyi fegyver hever az óceán mélyén, és ez komoly fenyegetés lehet a vízi élővilágra, sőt mindenkire. A vegyszereket ugyanis fémhordókban dobták ki, és amin azokat megeszi a rozsda, kiszabadulhatnak a veszélyes gázok.

A NATO Science for Peace and Security (SPS, azaz Tudomány a Békéért és a Biztonságért) programjában a tudósok három éve figyelik meg a Balti-tengert. A munkájuk célja, hogy behatárolják, mekkora veszély várható, ugyanis úgy vélik, hogy ha az itt kidobott, összesen 50 ezer tonna vegyi fegyver csak hatoda kiszabadul, a környék élővilága 100 évre gajra mehet.

photo_camera Egy brit focicsapat gázmaszkban, valahol Észak-Franciaországban (1916)

A probléma az, hogy a második világháború végén egy csomó fegyvert ellenőrizetlenül, titokban, dokumentumok nélkül, meg nem nevezett helyeken lomtalanítottak. A szovjetek itt váltak meg 15 ezer tonna vegyi fegyvertől, pedig a víz maximum 459 méter mély. Az amerikaiak óvatosabbak voltak, minimum 1800 méter mélyre dobták a gázt. A londoni egyezmény értelmében 1972 óta tilos a vizeinket így szennyezni.

A jelek szerint már az előszobában van a baj: az egyesült államokbeli Delaware-ben az elmúlt években már jelentették, hogy mustárgázt sodort a partra az óceán. 1997-ben pedig lengyel tűzoltók húztak ki a tengerből egy jéggé fagyott mustárgáztömböt. Égési sérülésekkel, hólyagokkal kerültek kórházba. (Science Alert)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt