40 követő elég volt a Twitteren, hogy egy félreértésből országos álhír legyen

2016 november 21., hétfő 8:56
154

A New York Times mutatott be egy történetet arról, hogyan lesz a posztvalóságban óvatlan félreértésből országos műbalhé.

Eric Tucker, egy 35 éves austini férfi posztolt ki a Twiterre néhány képet a választás után. Austinban tüntetések kezdődtek Trump győzelme után, Tucker pedig buszokat látott a tüntetések közelében. A buszokról készített képeket "Trump-ellen tüntetők: nem olyan organikusan szerveződnek, mint hinnénk" szöveggel tette ki.

Ekkor összesen negyen követője volt.

A kép üzenete a felfokozott politikai hangulatban egyértelmű volt:

a tüntetők nem maguktól háborodtak fel, a tiltakozásokat "valakik" szervezik, és szállítják a tiltakozókat.

A poszt először Twitteren kezdett pörögni, aztán bekerült a redditre, és ott kelt igazán életre.

Órákon belül a Facebookon több százezren osztották meg a nagy leleplezést, jobboldali oldalak egész sora vette át. Nem sokkal később már Donald Trump, az Egyesült Államok következő elnöke is utalt erre saját Twitterén:

Csakhogy az egészből semmi sem volt igaz.

A buszok egy Tableau nevű vállalat konferenciájának résztvevőit szállították. A cég szóvivője ezt el is mondta egy austini tévének. Miután ez egyértelművé vált, Tucker, aki nem akart kamuhírt posztolni, egyszerűen csak óvatlan volt, letörtölte az eredeti posztot, és kitette, hogy a hír hamis:


Az eredmény: a javító posztot megosztották 46-an. Az álhírt leleplező Snopes-cikket pedig nagyjából ötezren. Mindez töredéke annak a több százezer megosztásnak, akit az álhír produkált, és ami valószínűleg még most is pörög az interneten.

Tucker a New York Timesnak azt mondta, valóban óvatlan volt, de ő elfoglalt ember, és nem tud leellenőrizni mindent, amit kirak az internetre, 40 követőjével pedig nem számított arra, hogy túl nagy közönséghez jut el a poszt. Lehet, hogy ma is kitenné a képet, de azt mondja, sokkal objektívebb szöveggel. (New York Times)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt