A legérdekesebb napelemes rendszer, amit találtunk az országban

2016 november 23., 15:35

Megesik, hogy a csekély mennyiséget parádés minőséggel kompenzálja a sors - ez történt velünk is. "Az én naperőművem története" címmel kiírt pályázatunkra ugyanis, khm, nem valami sok komolyan vehető pályamű érkezett. No de az az egy! Infografikával, sematikus ábrával! Hát hogyne adnánk át boldogan a fődíjat, a napenergiával üzemelő grillezőt annak, aki ilyen lelkes a témában:

3 + 1 = 4 napelemtábla története

A mi napelemes történetünk 2012-ben kezdődött, amikor még elég drágák voltak a napelemtáblák. Ezért aztán előbb gondolkodtunk - és nem vásároltunk. Részt vettünk egy energiatakarékossági vetélkedőben, és ott megtanultuk azt, hogy mennyivel hatékonyabban is lehet gazdálkodni az elektromos energiával.

A napelemtáblák szükséges mennyiségének meghatározásához 2014. tavaszán előkísérleteket végeztünk. Felmértük az ellátandó fogyasztókat, ezek teljesítményét és napi működését, a lehetséges évszakos ingadozásokat. Megállapítottuk, hogy az ellátandó térben lényegében nincsenek elektromos hőtermelők (bojler, elektromos fűtés, villanytűzhely, sütő). Ezt mindenkinek tanácsoljuk: ne a jelenlegi fogyasztásához méretezze a napelemeket, hanem egy ésszerűen karcsúsított fogyasztáshoz(!), ami nálunk napi 2-3 kWh-ra jött ki. Ehhez nem vettünk új hűtőt vagy drága mosógépet, csak egy fogyasztásmérőt, 4 kapcsolóórát, és 10 LED-lámpát a legfontosabb helyekre. A kalkuláció azt hozta ki, hogy 20-szor jobban megéri takarékoskodni, mint több napelemet feltenni.

photo_camera Az elektromos rendszer sematikus ábrája

Kapcsolóórák vezérlik a hűtőt, mélyhűtőt, szivattyúkat, légbefúvókat, öntözést. Ezekkel is elérhető, hogy az épület elektromos energia-felvételének 30%-a az ún. mélyvölgyben történik, a többi pedig szinkronban terhelődik a napelemes rendszer termelésével.

Ezek után már az is tisztán látszott, hogy 4, azaz négy darab napelem elég lesz nekünk, és ebből egyet arra lehet áldozni, hogy a ház szünetmentes rendszerei akkumulátorról működjenek szükség esetén. Ez az ún. szemiautonóm megoldás, tudunk együttműködni is a hálózattal, de külön is (rosszabb feltételekkel). A hálózatra alig terhelődünk rá, és ez a záloga annak, hogy le is tudunk válni, ha kell. Ilyenkor mind a négy napelem az akkumulátorra dolgozik. A megvalósított rendszer (fenntartható ház) a következő paraméterekkel jellemezhető:

  • Elektromos energia fogyasztása az átlagos lakossági fogyasztásnak 30%-a
  • Fényelektromos termelése az éves fogyasztás 86%-a, és 70%-ban kiegyensúlyozott
  • Összenergia fogyasztása (fűtés, melegvíz, főzés, közlekedés, élelem, iparcikkek) a magyar átlag 20%-a
  • Ugyanakkor energiát is termelünk fajtánként a fogyasztással arányosan: fényelektromos, naphő és biomassza formában
  • A ház kiegészítő hűtést még klímamelegedés esetén sem igényel
  • Ökológiai lábnyoma fenntartható (magyar ökológiai kapacitás mellett is)
  • Területigénye: 10 m2 tetőfelület, 4 m2 gépészeti tér, 3 m2 beltéri fatároló, 6 m2 élelmiszer-kamra, 1 négyzetméter szelektív gyűjtő, 20 m2 kültéri fatároló és -szárító, 20 m2 fóliasátor, 10 m2 szelektív komposzt, 10 m2 nád-gyökérzónás tisztító, 1 m2 kút, 1 m2 víztartály, 300 m2 kert és díszkert, 2000 m2 energiaerdő, 1 m2 takarmánytároló, 40 m2 ól és állatudvar
  • CO2-lábnyoma negatív – a hozzá tartozó telepített energiaerdő-sáv miatt –, és ez kb. 30 évig még javulni is fog...
Napelem és kollektor: így igazán hatékony a beeső napenergia felhasználása
photo_camera Napelem és kollektor: így igazán hatékony a beeső napenergia felhasználása

Egy napelemtábla átlagosan 30 W-ot ad (éjjel-nappal, télen-nyáron). A fák nem energia-bajnokok – viszont széndioxidot kötnek meg! –, ahhoz, hogy ugyanígy 30 W folyamatos teljesítménnyel számolhassunk kb. 90kg fa/év mennyiség kell, és ehhez 30-40 fát kell elültetni 40-50 négyzetméterre. Az embernek a fűtéshez és a többi tevékenységének a széndioxid-kompenzációjához 1800 négyzetméterre kell energiaerdőt telepítenie, ami mindössze 2-3 zsák nyárfa-ágdarab. Ezek a fák évente 3-4 tonna CO2-t fognak megkötni főként a gyökerekben. Ha a Földön minden ember ennyi széndioxidot juttatna vissza a föld alá a következő 2-3 évtizedben, akkor a légkör mai 402 ppm CO2-koncentrációja 370 ppm-re csökkenne vissza, feltéve, hogy nem is bocsátunk ki a számításban szereplő 2-3 tonna megújuló CO2-nél többet évente.

Amennyi energiát használunk és amennyi elég lenne
photo_camera Amennyi energiát használunk és amennyi elég lenne. A kép alkotója Szabó Melinda, övé a tisztelet és érdem

Persze mindenkit az ár érdekel! Pályázat nélkül, tanári fizetésből csináltuk. A villamos energia ára nálunk: 29 Ft/kWh a szolár termelés, 2 Ft/kWh a hatékonyság (nagyon megéri!), 63 Ft/kWh az akkumulátoros rész. Összesen átlagban 17 Ft/kWh(!)

---------------------------------

A rendszert, mit rendszert, ezt a komplett kis energo-öko-szisztémát hamarosan meglátogatjuk, lefotózzuk, a tulajdonost pedig alaposan kifaggatjuk, hogy mi vitte rá ebben a rémesen pazarló kultúránkban arra, hogy ennyire tudatosan szervezze meg háztartását, életét!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.