Molesztálásokról inkább csak latinul számol be az esztergomi érsekség

Kép: index.hu

Néhány hete az Index írt meg egy történetet egy 30 éves férfiről, akit gyermekkorában társaival együtt molesztált az őt felügyelő kispap. Súlyos családi ügy lett a történetből, mivel az áldozat testvére zsarolni kezdte a molesztálót, ami a vizsgálat során az áldozat szavahihetőségének sem tett jót.

A férfi eljárást kezdeményezett, az egyház bocsánatkérése ügyébe egészen Erdő Péter bíborosig ment. A papot az egyház végül eltiltotta hivatásától.

Érdemes elolvasni az eset részlet feltárását, de tanulságos az utótörténet is, amiről szerda reggel adott le egy képet az Index.

Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye egyházi főhatóságának október 15-i - nem nyilvános, elsősorban a papságnak szóló - körlevelén az látszik, hogy míg minden egyéb hírt természetesen magyarul, a molesztáló (és egy másik) pap eltiltásáról szóló hír viszont már csak latinul került be a levélbe.

50 éve már, hogy az anyanyelvi misézés általános dolog a római katolikusoknál, és eleve furcsa a hirtelen nyelvváltás, nehéz mással magyarázni, mint a szégyenérzettel. (Index)