Molesztálásokról inkább csak latinul számol be az esztergomi érsekség

bűnügy
2016 november 23., 08:05
comments 125
photo_camera Kép: index.hu

Néhány hete az Index írt meg egy történetet egy 30 éves férfiről, akit gyermekkorában társaival együtt molesztált az őt felügyelő kispap. Súlyos családi ügy lett a történetből, mivel az áldozat testvére zsarolni kezdte a molesztálót, ami a vizsgálat során az áldozat szavahihetőségének sem tett jót.

A férfi eljárást kezdeményezett, az egyház bocsánatkérése ügyébe egészen Erdő Péter bíborosig ment. A papot az egyház végül eltiltotta hivatásától.

Érdemes elolvasni az eset részlet feltárását, de tanulságos az utótörténet is, amiről szerda reggel adott le egy képet az Index.

Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye egyházi főhatóságának október 15-i - nem nyilvános, elsősorban a papságnak szóló - körlevelén az látszik, hogy míg minden egyéb hírt természetesen magyarul, a molesztáló (és egy másik) pap eltiltásáról szóló hír viszont már csak latinul került be a levélbe.

50 éve már, hogy az anyanyelvi misézés általános dolog a római katolikusoknál, és eleve furcsa a hirtelen nyelvváltás, nehéz mással magyarázni, mint a szégyenérzettel. (Index)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.