Munkacsoport alakul a nemzeti biztonsági stratégia felülvizsgálatára

Munkacsoport alakul több minisztérium és a szakszolgálatok részvételével a nemzeti biztonsági stratégia felülvizsgálatára. A honvédelmi (Simicskó István) és a belügyminiszter (PIntér Sándor), a Miniszterelnökséget vezető miniszter (Lázár János), illetve a külgazdasági és külügyi tárca vezetőjének (Szijjártó Péter) erről szóló utasítása a Hivatalos Értesítőben jelent meg.

A munkacsoport feladata:

„Magyarország megváltozott biztonsági környezetére, a tömeges bevándorlásra és a terrorveszély erősödésére, valamint a Magyar Honvédség megváltozott feladatrendszerére” tekintettel felülvizsgálni a nemzeti biztonsági stratégiát és a módosítására „soron kívül” javaslatot készíteni az érintett minisztereknek.

A munkacsoport vezetője Siklósi Péter, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért és védelmi tervezésért felelős helyettes államtitkára.

A munkacsoport egy-egy tagját ők jelölik ki:

  1. honvédelmi miniszter
  2. Miniszterelnökséget vezető miniszter
  3. külgazdasági és külügyminiszter
  4. belügyminiszter
  5. Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat főigazgatója
  6. az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatója
  7. az Információs Hivatal főigazgatója
  8. a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ főigazgatója
  9. a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat főigazgatója
  10. a Terrorelhárítási Központ főigazgatója

A munkacsoport ülésén állandó meghívottként részt vehet a Magyar Nemzeti Bank elnöke és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpontjának vezetője által kijelölt ember.

Simicskó István honvédelmi miniszter szeptember 22-én az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága előtt beszélt arról, hogy új nemzeti biztonsági stratégia és új katonai stratégia kidolgozásáról kezdődtek egyeztetések a Belügyminisztériummal és a Külgazdasági és Külügyminisztériummal. Az elmúlt egy évben Európa biztonsága jelentősen megváltozott – mondta, kiemelve a migrációs válsághelyzetet, a terrorizmus megnövekedett veszélyét és a kibertámadások jelentette veszélyeket. (MTI)