Felkavaró interjúban beszéltek arról egykori brit focisták, gyerekként hogyan erőszakolta meg őket az edzőjük

külföld
2016 november 25., 17:41

Pénteken négy egykori labdarúgó egy közös interjú során a BBC-nek beszélt arról, hogy gyerekkorukban az edzőjük szexuálisan zaklatta őket. A négy játékos között volt Andy Woodward is, aki múlt héten elsőnek törte meg a hallgatást, a többiek azóta álltak a nyilvánosság elé.

Woodward többször könnyeivel küszködött, ahogy Steve Walters, Chris Unsworth és Jason Dunford történeteit hallgatta. Mindannyiukat ugyanaz az edző, az egykor a Crewe Alexandra élén álló Barry Bennell zaklatta és erőszakolta meg.

link Forrás

A most 62 éves Bennell háromszor volt már büntetve gyerekek ellen elkövetett bűncselekmények miatt, nemrég szabadult ismét. A most megjelent vádak után ismét nyomozás indult, azt lehet tudni, hogy a rendőrség nem csak egy gyanúsított ügyében nyomoz.

Woodward nyilatkozata óta számos egykori játékos vallott gyerekkori zaklatásokról és nem csak Bennell neve merült fel támadóként.

A játékosok megszólalását és bátorságát megköszönte a miniszterelnök Theresa May szóvivője is, aki azt is közölte, hogy reméli, a lehető legkomolyabban veszik a hatóságok ezeket a vádakat.

A sportügyi parlamenti bizottság vezetője, Damian Collins pedig jelezte, hogy az FA-től, azaz a brit labdarúgó-szövetségtől is beszámolót vár, hogy hogyan fordulhattak elő ilyen esetek a múltban.

A most 44 éves Unsworth a Manchester City ifijátékosa volt, amikor megismerkedett Bennellel, az edző onnan vitte tovább magával a Crewe-hez. 12 éves volt ekkor, kilenc éves kora óta zaklatta őt az edzője. Most arról beszélt, hogy többször járt Bennell házában, ahol néha egyszerre két-három fiatal fiú is a férfi ágyában volt, akiket szexuálisan kihasznált. Soha nem beszéltek erről egymás között, mondta Unsworth, akit az edzője legalább ötven, de lehet hogy száz alkalommal is megerőszakolt.

Unsworth most arról beszélt, hogy előre akart jutni a futballban és azt gondolta, hogy ez az, amit meg kell érte tennie. Tudta, hogy nem helyes, ami történik, de rávette magát. 16 évesen végül véglet otthagyta a labdarúgást és profi golfozó lett.

Dunfordot egy nyári táborban próbálta először megérinteti a férfi. A fiatal fiú ekkor megmondta Bennellnek, hogy hagyja békén, meg is ütötte az edzőt. Elmondása szerint soha nem fogja elfelejteni azt a halálos pillantást, ahogy ezután ránézett. Majd elkezdte kihagyni a csapatból. Dunford idővel tovább is állt a Manchester City ificsapatából, több csapatnál is kikötött, de újra belefutott egy edzőbe, aki zaklatni próbálta. Soha nem lett profi focista, úgy érzi, részben azért is, mert Bennell elhajtotta őket a sportágtól.

Bennellt 1998-ban kilenc év börtönre ítélték és az Egyesült Államokban is kiróttak rá négy évnyi szabadságvesztést. 2015-ben pedig kétéves büntetést kapott, mert egy táborban szexuálisan zaklatott egy fiatalt. Jelenleg ismét szabadlábon van.  

A Guardian információi szerint a másik edző a Newcastle United egykori ifiedzője, George Ormond lehet, akit 2002-ben le is csuktak fiatalkorúak zaklatásáért. Mind a Manchester City, mind a Newcastle jelezte, hogy mindenben együttműködnek a hatóságokkal. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.