A ruandai katolikus egyház elismerte felelősségét a népirtásban

2016 november 26., szombat 7:56
246

Első alkalommal kért elnézést, és ismerte el felelősségét a mintegy 800 ezer ember életét kioltó, 1994-es ruandai vérengzésben az ország katolikus egyháza múlt vasárnap.

A tuszi és hutu népcsoport között kitört véres leszámolási hullámban főleg tuszik és mérsékelt hutuk haltak meg a szélsőséges hutu milíciák és fegyvert fogott civilek keze által.

A civilek között sok pap is volt, akiket eddig a ruandai egyház úgy kezelt, mint akik „egyénileg”, „magánemberként” vettek részt a mészárlásban annak ellenére is, hogy az utóbbi években a ruandai kormány részéről is erősödött a szándék, hogy az egyház ismerje el a felelősségét.

Sokan azért haltak meg, mert azt hitték, ha a templomokba húzódnak, nem gyilkolják meg őket, nem így történt.

„Bocsássanak meg nekünk a gyűlöletért, amelyet saját kollégáinkra is kiterjesztettünk csak azért, mert más népcsoportból valók. Nem mutattuk magunkat egy családnak, ehelyett megöltük egymást”

- fogalmaz a ruandai püspöki kar közleménye. Phillipe Rukamba püspök elmondta, a közleményt múlt hét vasárnapjára időzítették, akkor jár a Ferenc pápa által meghirdetett Megbocsátás éve.

A ruandai tömegmészárlást kutató ruandai Tom Ndahir is üdvözölte az egyház állásfoglalását, mert arra számít, ezzel is erősödik a ruandai nemzeti összetartás. Szerinte az is fontos, hogy az egyház belátta, nem tett semmit azért, hogy megakadályozza a vérengzést. (AllAfrica.com)


Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt