Mostantól 500 euró jár a legalább egy csikót szülő kancák után a lótenyésztőknek

Soha nem látott hangerővel és ismétlésszámmal zendül fel a Vadló Song (2005) a lótenyésztő szubkultúra tagjainak lakásán rendezett házibulikban, mióta Fazekas Sándor földművelési miniszter elrendelte 500 eurós lószocpolt és hosszú beszédet mondott szombaton a Lovas Nemzet állapotáról, céljairól Bábolnán, a

bábolnai arablótenyésztés kétszázadik évfordulója

alkalmából rendezett kétnapos konferencia megnyitóján szombaton.

„A kormány és az agrártárca kiemelt célja, hogy a magyar lótenyésztés ismét a világ élvonalába tartozzon” - fogalmazott egész pontosan.

Elmondta, hogy míg a kormány

  • 2013-ban 165 millió,
  • 2014-ben 220 millió,
  • 2015-ben pedig 107,5 millió forinttal

támogatta a kiemelt lovas sporteseményeket, addig 2016-ban ez már 216 millió forintra nőtt. Ez ilyen sok még sose volt, hangoztatta a miniszter.

Bejelentette még, hogy 2016-tól minden lótenyésztő évente 500 euró támogatásban részesül kancánként, ha a pályázati ciklus alatt a kancája a

"tenyésztési programjának megfelelő mén után"

legalább egy csikót szül.

Ez azért jó a tenyésztőknek, mert a nehéz piaci lehetőségek mellett mégis érdemes lesz őshonos lovat tartaniuk, állítja a miniszter. Elsorolta még azt is, a kormány mennyi pénzt költött az elmúlt években a lovas programokra és létesítményekre, például:

  • 1,9 milliárdot a szilvásváradi új lovardára,
  • 2,5 milliárdot a Nemzeti Lovarda felújítására.

„Fontos, hogy a hazai lóállomány növekedésével párhuzamosan a lovas társadalom is megerősödjön. A lótenyésztés és a lótartás kultúránk szerves része, a lovaknak kimagasló szerepük van az idegenforgalom, a környezetvédelem, a sport, az egészségrehabilitáció, a gyermeknevelés és az oktatás területén” – győzött mondata végére érni a lótenyésztést éltető miniszter. (MTI)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.