Trudeau: Castro diktátor volt

külföld
2016 november 27., 20:33
comments 395

Akkora cunamit váltott ki Fidel Castro halálát követően kiadott gyásztávirata, hogy vasárnap Justin Trudeau kanadai miniszterelnöknek Madagaszkár szigetén, sajtótájékoztatón kellett tisztáznia, hogy miért is írt olyan mézes-mázas szavakat a kubai országvezető halálhírére reagálva.

photo_camera Justin Trudeau. Fotó: AFP / NICHOLAS KAMM

Trudeau miközben mély szomorúságának adott hangot, és osztozott a kubai nép fájdalmában, méltatta Castro oktatási és egészségügyi modernizációs törekvéseit, szónoki képességét, egy szót sem ejtett közleményében az emberi jogok tiprásáról és a diktatúra áldozatairól. Amerikai szenátoroktól twitterezők ezreiig rengetegen felháborodtak a szövegen.

Trudeau vasárnap azzal védekezett, hogy közleményében csak reagálni akart egy olyan ország vezetőjének halálára, amelyhez Kanadát régóta fennálló kapcsolat fűzi, nem pedig hogy elkendőzze a kellemetlen történelmi tényeket.

"Nem lehet elfedni a tényt, hogy Castrónak hosszú és tartós hatást gyakorolt a kubai emberekre" - mondta még a miniszterelnök, aki szerint Castro megosztó személyiség volt, és kétségtelen, hogy uralma alatt súlyos emberi jogi problémák merültek fel.

Trudeau azt is mondta, hogy ezzel kapcsolatos aggályait néhány héttel ezelőtti látogatása során is megosztotta Kuba vezetőivel, és arra a kérdésre, hogy Castrót diktátornak tartja-e, igennel válaszolt.

A kanadai miniszterelnöknek annyiban különleges "kapcsolata" van Castróval, hogy 2000-ben, édesapja, a korábban szintén miniszterelnökként szolgáló Pierre Trudeau temetésén tiszteletbeli koporsóvivőként részt vett maga a kubai diktátor is. Az idősebb Trudeau az első NATO-vezető volt 1976-ban, aki látogatást tett Kubában. (Reuters)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt