Csak a kisebb magyar cégek és a közmunkások járnak rosszul a kormány béremelési paktumjával

gazdaság
2016 november 28., 11:01
comments 111

Emelkedik a minimálbér és garantált bérminimum, csökken a járulék és a társasági adó, derült ki a múlt héten. A Portfolio.hu most utánaszámolt, mit is jelent ez a különböző érintett gazdasági szereplők és a gazdaság egészének szintjén.

A bérmegállapodás aláírása 2016 november 24-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán
photo_camera A bérmegállapodás aláírása 2016 november 24-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán

A minimálbéres-bérminimumos dolgozó, ha megtartja állását, egészen komoly reálbér-emeléshez jut. Az idei nettó 74 ezer forintos minimálbér 2018-ra 92 ezer forintra emelkedhet. A garantált bérminimum (ami minimum középfokú képzettségűek minimálbére) nettója 86 ezerről 120 ezerre ugorhat. Ez nagyon jelentős, a várható 2-3 százalékos inflációt két év alatt 22-33 százalékkal meghaladó béremelést jelent.

A közmunkások bére (jelenleg nettó 53-74 ezer forint havonta) az eddigi hírek szerint nem fog hasonló mértékben növekedni. Ezt hosszú ideje kérik-követelik a munkaadók, akik egy ideje panaszkodnak arra, hogy nem tudják átcsábítani a kevésbé képzett közmunkásokat a keveset fizető versenypiaci állásokba, mivel nem elég nagy bérdifferencia. Most lesz.

A cégek 0,2 százaléka, kb. 1000 vállalat rendelkezik 500 millió forintnál nagyobb társaságiadó-alappal, ők óriási kedvezményt kapnak, hiszen az eddig 19 százalékos adókulcsukat 9 százalékra csökkentik. Ők viszont jellemzően egyébként is magas bért fizetnek.

A cégek 99,8 százalékánál viszont 1 százalékponttal csökken csak a tao-kulcs.

Ez azt jelenti, hogy azok a kisebb magyar cégek, ahol sok minimálbéres foglalkoztatott van, nagyobb lesz a kényszerű béremelés, kevés viszont az adócsökkentés. Két év alatt minimálbéres munkavállalónként 25 ezer forinttal több lesz a bérköltségük, garantált bérminimumos munkavállalónként pedig 53 ezer forinttal.

Ezt a bért terhelő járulékok csökkentése kompenzálhatná a cégeknél. A jelenleg 27 százalékos szociális hozzájárulási adó jövőre 22 százalékra, aztán 2018-ra (bizonyos feltételek teljesülése esetén) 19,5 százalékra csökkenhet.

De ez csak részben kompenzálja majd a béremeléseket: ha 11 százalék lesz az általános béremelkedés, akkor a járulékcsökkentés csak a várható béremelés 40 százalékát kompenzálja majd. Ahol pedig csak minimálbéres alkalmazottak vannak, ott az emelés harmadát, garantált bérminimumosoknál pedig az ötödét kompenzálja a járulékcsökkentés.

Csakhogy nem valószínű, hogy a termelékenység olyan mértékben nőni tudna, mint a reálbérek – már csak azért sem, mert ha minden a terv szerint alakul, akkor egy csomó kevésbé képzett munkavállaló kerül át a magángazdaságba, ami elvileg lehúzza a mutatót. Ezért aztán elég valószínű, hogy

az egyébként is borzasztóan kevéssé termelékeny magyar tulajdonú kkv-knál tovább fog romlani a teljesítmény,

és egy csomó cég lehúzhatja a rolót. (Portfolio)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.