Máris megindult Lengyelországban a civilellenes leszámolás

POLITIKA
2016 november 28., 13:13
comments 119

Orbán Viktor kormányának is szüksége volt négy évre ahhoz, hogy megkezdje a frontális leszámolást a civil szférával, az új lengyel kormány viszont nem ilyen visszafogott. Beata Szydło csak egy éve került hatalomra, és máris megkezdte a civilekkel szembeni nyomásgyakorlást.

A terv az, hogy

rendet kell tenni az NGO-k világában,

ennek érdekében létrehoznának egy központi állami hivatalt, ami egymaga kezelné a civil szervezetek finanszírozását. Szydłoék szerint ugyanis a civil szervezetek nagy része a korábbi, jobbközép kormány nézeteit képviseli, ami tűrhetetlen.

A civilek szerint viszont csak az állami kontroll kiterjesztése a cél. Általában is jellemző, hogy a lengyel kormány ellenséges a civilekkel, azon belül is főleg a jogvédőkkel szemben, rendszeresen a lengyel érdekek és értékek ellenségeiként hivatkoznak rájuk. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.