Ezrével menekülnek az aleppóiak a kormányerők áttörése után

külföld
2016 november 29., 10:41
comments 124
Szír kormánykatonák Aleppo egyik északi negyedében, Bustan al-Basában, amit majd öt év után, hétfőn foglaltak vissza a lázadóktól. AFP PHOTO / GEORGE OURFALIAN
photo_camera Szír kormánykatonák Aleppo egyik északi negyedében, Bustan al-Basában, amit majd öt év után, hétfőn foglaltak vissza a lázadóktól. AFP PHOTO / GEORGE OURFALIAN

Az összeomlás határára sodródtak az Aleppót védő lázadók. Az orosz támogatást élvező szír kormányhadsereg hétfőre elfoglalta a lázadókézen lévő városrészek egyharmadát, ahonnan most tízezrével menekülnek az emberek.

A kormányerők a város északi negyedeit foglalták vissza. Aleppo északi területei 2012, a háború kezdete óta megosztottak voltak, részben a lázadók, részben a kormányhoz hű erők ellenőrizték. A mostani áttöréssel a kormányerők közel kerültek a város elfoglalásához. Ezzel tisztában is lehetnek, Andrew Connelly, a Vice tudósítója szerint kedden már olyan röplapokat szórtak a még lázadók kezén lévő városrészekre, amelyeken az áll, hogy

"Ha nem hagyják el sürgősen ezeket a területeket, el lesznek pusztítva. Tudják, hogy mindenki cserbenhagyta önöket. Egyedül hagyták önöket a pusztulásban".

link Forrás

A szórólap a kegyetlensége ellenére nem hazudik. Míg korábban a kormányerők előretörésekor a szíriai ellenzék támogatói rendre a harcok azonnali beszüntetését és a status quo megtartását követelték, a hétfői áttörést már nem kommentálták. Az aleppóiak a nagypolitikai játszmák áldozatául eshetnek:

Törökország éppen nagy egyezkedésben van Oroszországgal, mert a célja a szíriai kurdok meggyengítése;
az Egyesült Államok pedig éppen az elnöki átadás-átvétellel van elfoglalva, így Obama már nem igazán akarna beavatkozni, Donald Trump megválasztott elnök pedig eleve az oroszokkal akar együttműködni az ISIS ellen.

Trump megválasztása amúgy eleve fordulópontot jelentett, Aszad és külföldi támogatói, az oroszok és az irániak a győzelme után érezték úgy, hogy most javukra dönthetik a küzdelmet. Oroszország fokozta a légitámadásokat, Irán pedig Libanonból és Irakból is harcosokat vezényelt a frontra. (Via Financial Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.