Nem követett el bűncselekmény az érvénytelen szavazásokat gyűjtő app-jával a Kétfarkú Kutya Párt

POLITIKA
2016 november 29., 13:29
comments 109

Bűncselekmény hiányában elutasította a Nemzeti Választási Bizottság Magyar Kétfarkú Kutya Párt mobilapplikációja miatt tett feljelentését a rendőrség. Miután a Bizottság több határozatában is megállapította, hogy a "Szavazz érvénytelenül!" applikáció megsértette a választás tisztaságát, előbb megbüntette a pártot 832 ezer forintra, majd feljelentést tett a rendőrségen. Csakhogy

  • a BRFK szerint nem történt bűncselekmény,
  • az NVB döntései a Kúria előtt pedig nem álltak meg.

A Kúria szerint ugyanis

nem sérül a választások titkosságának alapelve, mert nem adott lehetőséget arra, hogy a felhasználók személyes adataihoz hozzáférjenek, így az alkalmazással nem lehet a szavazatot a leadó személyhez kötni.

A Kúria az NVB azon érvelésével is szembe megy azzal, hogy kijelenti:

önmagában nem sérti a választás, a szavazás titkosságát, ha a választópolgár a szavazólapról a szavazófülkében fényképfelvételt készít,

ugyanakkor, mivel a szavazólap arra szolgál, hogy a szavazásra feltett kérdésben a választópolgár véleményt nyilvánítson, a rendeltetésszerű joggyakorlás elvébe ütközik az ilyen felvételek feltöltésére alkalmas applikáció. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt