Trump Petraeus tábornokkal egyeztetett a külügyminiszterségről

külföld
2016 november 29., 05:27
David Petraeus nyugalmazott tábornok távozóban a New York-i Trump toronyból. A külügyminiszteri posztról egyeztetett a megválasztott elnökkel. Spencer Platt/Getty Images
photo_camera David Petraeus nyugalmazott tábornok távozóban a New York-i Trump toronyból. A külügyminiszteri posztról egyeztetett a megválasztott elnökkel. Spencer Platt/Getty Images

"Most találkoztam Petraeus tábornokkal, le vagyok nyűgözve" - közölte preferált kommunikációs csatornáján, a Twitteren Donald Trump amerikai idő szerint hétfő délután. David Petraeust, a CIA volt igazgatóját, az amerikaiakkal szövetséges nemzetközi koalíció egykori afganisztáni főparancsnokát, egyben a lázadóellenes amerikai katonai stratégia kidolgozóját külügyminiszterének jelölheti alakuló kormányában.

link Forrás

A külügyi tárca esélyesének közvetlenül Trump megválasztása után egyik fő politikai szövetségesét, Rudy Giuliani egykori New York-i polgármestert tartották, de Giuliani zavaros üzleti ügyei miatt nagyon is támadhatónak tűnt. Felmerült Mitt Romney neve is, de igazából komolyan vehetetlen volt, hogy a Trumppal az egész kampányban nyíltan ellenséges egykori elnökjelölt kapja a tárcát. Romney személye nagyon megosztó volt Trump szűk környezetében, de annyira, hogy kampányfőnöke és szóvivője, Kellyanne Conway a stábfegyelemre tekintet nélkül nyíltan kampányolt Romney kinevezése ellen.

Petraeus kinevezésének ötlete se a semmiből jött, már a korai találgatásokban is potenciális kormánytagként, a külügyi vagy a hadügyi tárca várományosaként emlegették. Utóbbit végül tábornoktársa, James Mattis kapta.

Petraeus Mattishoz hasonlóan napjaink amerikai hadseregének egyik meghatározó tábornoka, nagy katonai gondolkodója. Az iraki amerikai erők főparancsnokaként ő dolgozta ki a 2007 után sikerrel alkalmazott lázadóellenes stratégiát, amit aztán Afganisztánban is igyekezett megvalósítani. Ahogy Mattis esetén az iraki invázióval kapcsolatban már írtam, úgy Petraeusra is igaz, hogy a végső kudarcért inkább a politika felel, ami nem biztosított kellő erőforrásokat - Irakból 2011-re kivonták az amerikai csapatok javát, Afganisztánban sem vitték végig a folyamatot, az emberhiány pedig hátráltatta a stratégia sikeres megvalósítását.

Petraeus katonai pályafutása után a CIA igazgatója lett, erről a posztjáról megszégyenítve kellett távoznia. A tábornok titkos minősítésű iratokat is átadott az életrajzán dolgozó szeretőjének, Paula Broadwellnek, akinek nem volt jogosultsága ezek olvasására. Petraeus lemondásra kényszerült, és még büntetőeljárás is indult ellene. Petraeus bűnösnek vallotta magát, de együttműködése miatt megúszta a börtönbüntetést.

James Mattis és a nemzetbiztonsági főtanácsadói posztra jelölt Michael Flynn mellett Petraeus a harmadik tábornok lehet Trump kormányában. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.