Minden eddiginél részletesebben nézhetjük, hogyan alakult a bolygó felszíne az elmúlt 32 évben

A Google Earth csapata szerdán frissítette a legjobb neten elérhető bolygóbámulós szolgáltatás timelapse funkcióját. Maga ez a funkció még 2013-ban indult el és arra jó, hogy meg tudjuk nézni egy-egy terület földrajzi adottságainak alakulását, azaz a különböző években született műholdképeket egymásra téve megmutatják, hogyan alakultak ott a viszonyok.

Van persze számtalan hely a Földön, ahol ilyen rövid idő alatt nincs látható változás, de sajnos van bőven, ahol igen: a klímaváltozás hatásai miatt számos helyen lehet megfigyelni sivatagosodást, vízfelületek visszaszorulását, az erdők fogyatkozását vagy a jég olvadását. A Google Earth stábja ki is gyűjtött pár ilyen emblematikus helyszínt a blogjukon.

Folyókanyarulat Tibetben

De ezen kívül látványos az utóbbi évtizedekben villámgyorsan terjedő városok felvétele is, ide kattintva például Dubaj felemelkedésére lehet rácsodálkozni.

A legújabb frissítésnek hála a műholdképek már 32 évet fognak át, 1984 és 2016 között lehet figyelni a felszíni változásokat, ráadásul rengeteg nagyfelbontású új kép is felkerült a Landsat 8 és a Sentinel-2 műholdaknak köszönhetően.

Az oldal itt érhető el, jó nézelődést!

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.
;