Minden eddiginél részletesebben nézhetjük, hogyan alakult a bolygó felszíne az elmúlt 32 évben

környezetvédelem
2016 november 30., 18:02
comments 32

A Google Earth csapata szerdán frissítette a legjobb neten elérhető bolygóbámulós szolgáltatás timelapse funkcióját. Maga ez a funkció még 2013-ban indult el és arra jó, hogy meg tudjuk nézni egy-egy terület földrajzi adottságainak alakulását, azaz a különböző években született műholdképeket egymásra téve megmutatják, hogyan alakultak ott a viszonyok.

Van persze számtalan hely a Földön, ahol ilyen rövid idő alatt nincs látható változás, de sajnos van bőven, ahol igen: a klímaváltozás hatásai miatt számos helyen lehet megfigyelni sivatagosodást, vízfelületek visszaszorulását, az erdők fogyatkozását vagy a jég olvadását. A Google Earth stábja ki is gyűjtött pár ilyen emblematikus helyszínt a blogjukon.

photo_camera Folyókanyarulat Tibetben

De ezen kívül látványos az utóbbi évtizedekben villámgyorsan terjedő városok felvétele is, ide kattintva például Dubaj felemelkedésére lehet rácsodálkozni.

A legújabb frissítésnek hála a műholdképek már 32 évet fognak át, 1984 és 2016 között lehet figyelni a felszíni változásokat, ráadásul rengeteg nagyfelbontású új kép is felkerült a Landsat 8 és a Sentinel-2 műholdaknak köszönhetően.

Az oldal itt érhető el, jó nézelődést!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.