A császármetszés hatással van a homo sapiens fejlődésére

2016 december 6., kedd 8:03
204

A császármetszések hatással voltak az emberi fejlődésre, állítják osztrák tudósok. Szerintük azért van szükség egyre több sebészi beavatkozásra a szülésekkor, mert a nők medencéi egyre szűkebbek a csecsemők méretéhez képest.

Fotó: GUILLERMO LEGARIA

Az osztrákok számításai szerint míg az 1960-as években csak 1000-ból 30 szülés esetében nem volt elég tág a babának a szülőcsatorna, mára ez a szám 36-ra emelkedett. A múltban az ilyen szülések esetében anya és gyermeke is meghaltak volna, így a szűk medencéért felelős gének nem éltek volna tovább, ma viszont az orvosoknak köszönhetően lehetőségük van tovább terjedni.

A tudomány egyébként már régóta vizsgálja, hogy a homo sapiens nőstényeinek miért nem szélesedett a medencéje az évezredek során, hiszen az evolúció szempontjából ez elég logikus lenne. Az emberi csecsemők feje kifejezetten nagy a többi főemlőshöz, például a csimpánzokéhoz képest, így a szülés különösen problémás lehet.

Ráadásul mivel ma a csecsemők nagyobbak, mint a történelem során bármikor, egyre inkább szükség lenne a széles medencékre és tágas szülőcsatornákra. A császármetszéseknek köszönhetően viszont az emberi fajnak egyszerűen nincs szüksége arra, hogy e téren fejlődjön, mivel a probémát ikább sebészeti úton oldjuk meg. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt