A császármetszés hatással van a homo sapiens fejlődésére

TUDOMÁNY
2016 december 06., 08:03
comments 193

A császármetszések hatással voltak az emberi fejlődésre, állítják osztrák tudósok. Szerintük azért van szükség egyre több sebészi beavatkozásra a szülésekkor, mert a nők medencéi egyre szűkebbek a csecsemők méretéhez képest.

Az osztrákok számításai szerint míg az 1960-as években csak 1000-ból 30 szülés esetében nem volt elég tág a babának a szülőcsatorna, mára ez a szám 36-ra emelkedett. A múltban az ilyen szülések esetében anya és gyermeke is meghaltak volna, így a szűk medencéért felelős gének nem éltek volna tovább, ma viszont az orvosoknak köszönhetően lehetőségük van tovább terjedni.

A tudomány egyébként már régóta vizsgálja, hogy a homo sapiens nőstényeinek miért nem szélesedett a medencéje az évezredek során, hiszen az evolúció szempontjából ez elég logikus lenne. Az emberi csecsemők feje kifejezetten nagy a többi főemlőshöz, például a csimpánzokéhoz képest, így a szülés különösen problémás lehet.

Ráadásul mivel ma a csecsemők nagyobbak, mint a történelem során bármikor, egyre inkább szükség lenne a széles medencékre és tágas szülőcsatornákra. A császármetszéseknek köszönhetően viszont az emberi fajnak egyszerűen nincs szüksége arra, hogy e téren fejlődjön, mivel a probémát ikább sebészeti úton oldjuk meg. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.