Magyarország hivatalosan sem akar többet átláthatóan kormányozni

2016 december 6., kedd 17:15
397
Budapest, 2016. november 14...Orbán Viktor miniszterelnök az Országgyûlés plenáris ülésén 2016. november 14-én...MTI Fotó: Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd

Kedden megjelent a Magyar Közlönyben egy kormányhatározat, amiben Orbán Viktor kormányfő azt írja, Magyarország kilép a nemzetközi Nyílt Kormányzati Együttműködésből (Open Government Partnership), és arra utasítja egyben Szijjártó Péter külügyminisztert, hogy lesz szíves erről tájékoztatni az érintett szervezetet.


A Nyílt Kormányzati Együttműködést 8 ország - Brazília, Indonézia, Mexikó, Norvégia, Dél-Afrika, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok - hozta létre 2011-ben azért, hogy

"erősítse a részes országok elkötelezettségét a nyílt és átlátható kormányzás megteremtése és a társadalmi részvétel erősítése iránt, valamint hatékony államközi keretet nyújtson a nemzetközi jó gyakorlatok és tudás kicseréléséhez."

Azóta több mint 70 ország csatlakozott hozzá, köztük 2012-ben egy kormányhatározatban Magyarország is, melynek kormánya egy későbbi kiegészítéssel elfogadott akciótervben vállalást tett többek között

  • a költségvetési adatok és a közpénzek felhasználására kötött szerződések nyilvánosságának erősítésére,
  • a közbeszerzési adatok kereshetőségének javítására,
  • az integritásirányítási rendszer hatékonyságának növelésére a közigazgatásban.

Rétvári Bence, az akkori közigazgatási tárca parlamenti államtitkára nagyon lelkes volt, miután az országot felvette sorai közé a közösség.

„Ez jelentős lépés a korrupció elleni küzdelemben, hiszen a rendszerváltás óta nem volt ilyen jellegű kormányzati szintű program. A fő cél, hogy az állam korrupcióval szembeni ellenálló képessége erősödjön, a közigazgatás, államigazgatás, a kormányzati szervek jó ellenálló képességűek legyenek a korrupcióval szemben” - mondta akkor a KDNP-s képviselő.

Ezt a határozatot vonta most vissza a miniszterelnök. Mindez már önmagában figyelemreméltó lenne, de minderről ráadásul sikerült

egyetlen nappal azelőtt dönteni, hogy szerdán Párizsban találkoznának az együttműködésben részt vevő országok.  

A magyar kormány korábban kifejezetten büszkének is mutatkozott arra, hogy részt vállal ebben az együttműködésben, amit korábban több, Magyarországon aktív civil szervezet is szorgalmazott.

A közös munka aztán már akadozott, és két évvel ezelőtt a szervezet vezetői kis híján kipenderítették köreikből a magyar kormányt. Most Magyarország önként távozik. (Magyar Közlöny)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt