Egy éve még a rákját gyógyítani járt haza, a hétvégén legyőzte szülővárosa csapatát

sport
2016 december 07., 15:13
comments 23

201 győzelem. A New England Patriots vasárnapi győzelmével Tom Brady megszerezte karrierje 201. győzelmét, így már ő minden idők legtöbbször nyerő irányítója az NFL-ben. Az önmagában is kiemelkedő teljesítmény értékét tovább növeli, hogy Brady mérlege az NFL többi 31 csapata közül csak eggyel, a Denver Broncos-zal szemben negatív (6 győzelem, 9 vereség), és csak néggyel szemben áll döntetlenre. A maradék 26 ellen többször nyert, mint ahányszor kikapott. A mérlege a Buffalóval szemben a legegyoldalúbb, 26-3.

És még így is maradt egy megdöntendő győzelmi rekord, amit ráadásul leghamarabb a következő idényben dönthet csak meg. Bradynek az alapszakaszban csak 179 győzelme van, héttel kevesebb, mint Peyton Manningnek és Brett Favre-nak.

Brady rekordja ugyan elhomályosítja, de ne feledkezzünk meg Larry Fitzgeraldról se, akinél fiatalabban még egy elkapó se jutott el 1100 sikeres elkapásig. Fitzgerald tíz passzt kapott el a Redskins elleni győztes meccsen, ezzel már összesen 1106 elkapásnál jár, és két helyet előrelépve harmadik az örökranglistán Tony Gonzalez és a legenda, Jerry Rice mögött.

Eric Berry legyőzte a rákot, vasárnap pedig szülővárosában, Atlantában is nyerni tudott. Kevin C. Cox/Getty Images
photo_camera Eric Berry legyőzte a rákot, vasárnap pedig szülővárosában, Atlantában is nyerni tudott. Kevin C. Cox/Getty Images

És említsük meg itt Eric Berryt is. A Kansas City Atlantából elszármazott sepregetője tavaly sokszor járt haza, miután rákkal diagnosztizálták. Most, felépülése után újra hazatérhetett, így szülővárosában, családja szeme láttára fordíthatta meg egy visszahordott kétpontos kísérlettel a Falcons elleni meccset.

Tragikus hősei is voltak a hétvégének, a seattle-i védelem legfontosabb tagjának, Earl Thomasnak véget ért a szezonja. Hogy Thomas mennyire kulcsfigura, azt jelzi, hogy kiválása után az addig gyengélkedő Cam Newton Thomas cseréjét átverve adott hosszú tédépasszt Ted Ginnek. Apropó Newton, a nap másik tragikus hőse ő volt. Az edzője kispadoztatta az első drive-ban, mert

nem vett nyakkendőt a repülőútra.

Okos húzás volt, Newton cseréje, Derek Anderson egyből eladta a labdát, amiből a Seahawks egy mezőnygóllal meg is szerezte a vezetést. Ebből majd biztos tanul valaki!

Ennyi egyéni dráma után kulcsszavakban a forduló legfontosabb eseményei:

  • A Redskins vasárnapi vereségével a Dallas elsőként biztosította helyét a rájátszásban.
  • A Raiders dadogós kezdés után zsinórban 29 pontot szerezve megszerezte 10. győzelmét. Ha csütörtökön Kansasben is győzni tudnának, akkor lassan már ők is ünnepelhetnek.
  • Az AFC déli csoportjában tovább fokozódott a hangulat, a Houston, az Indianapolis és a Tennessee is 6-6-ra áll.
  • Az egyetemi bajnokságban meg végül sikerült rendet rakni a káoszban és kiválasztani a playoff négyes mezőnyét, a főcsoportgyőztesek közül az Alabama, a Clemson és a Washington jutott be, az önmagát kannibalizáló Big 10-ből meg az az Ohio State, ami nemhogy a főcsoportját, de még csak a csoportját se nyerte meg.

Most pedig jöjjenek a meccsösszefoglalók, amiket szokás szerint a First Downos srácok, Meksz Dezső, Holczer Ádám és Pongrácz Zoltán írtak.

TNF Minnesota Vikings - Dallas Cowboys 15-17

A 13. játékhét nyitányán folytatódott a dallasi menetelés, bár a Vikings védelme alaposan megnehezítette Dak Prescotték dolgát. A zárónegyedig alig-alig jutottak el a vendégek a másik térfélre, Zach Elliott egyjardos futott tédéjét egy 56 jardos Dez Bryant elkapás készítette elő. Az utolsó negyedóra Cowboys punttal indult, de a visszahordó játékos kiejtette a labdát, melyet összeszedett a vendégek speciális egysége. Prescott Bryantnek osztott ki nem sokkal később egy hatpontost, mellyel előnybe került a Cowboys. Dan Bailey mezőnygóljára válaszul a hazai irányító, Sam Bradford tökéletes támadást vezetett a legvégén és egy sikeres 2 pontos akció a hosszabbítást jelentette volna, de Bradford passza magasra sikeredett.

Atlanta Falcons – Kansas City Chiefs 28-29

Elképesztő mérkőzést játszott egymással a két csapat, amit Eric Berry nyert meg a Chiefs-nek, aki pályafutása során először lépett pályára szülővárosában. A hazaiak első támadását Devonta Freeman fejezte be tédével, amire Spencer Ware 3 yardos hatpontosa volt a vendégválasz. Matt Bryant két mezőnygóljára újból Ware következett: Alex Smith passzából volt eredményes a fiatal futó. A szünet előtt még támadhattak a hazaiak, de Berry lecsapott Matt Ryan labdájára és 37 jardos cipelve a célterületre hordta azt vissza. Egy 59 jardos mezőnygólra még futotta Bryantnek, így négy pont hátránnyal mentek nagyszünetre a hazaiak. A szünet után egy trükkös játékkal indított a Chiefs: 55 jard futás után Albert Wilson lepte meg a Falcons-t, akik a zárónegyedben Freeman révén visszajöttek a meccsbe, sőt 4 és fél perccel a vége előtt a vezetést is átvették. Igen ám, de a kétpontos kísérletnél - önmagát ismételve - Berry ismét lehalászta Matty Ice passzát és visszahordásával hátrányból előnyt csinált, amivel meg is nyerték a mérkőzést a vendégek.

New Orleans Saints – Detroit Lions 13-28

A két passzorientált csapat csatája mindkét irányítónak 300+ jardos meccset hozott, de amíg Matthew Stafford két tédét osztott ki, addig Drew Brees háromszor is eladta a labdát, így nem is volt kérdéses a vendéggyőzelem. A Lions majdnem egy negyeddel többet támadott a Saints-nél, a hosszú és pontokat eredményező akciók pedig nyomás alá helyezték Brees-t, aki ezúttal csúnyábbik arcát mutatta. Matt Prater öt mezőnygólt értékesített, így Stafford mellett ő a vendégek másik hőse, de ne feledkezzünk meg a védelmükről se. Zsinórban negyedszer nyert a Detroit, két meccs előnnyel már csak egy hajszálra van nekik a rájátszás. A Saints matematikailag még nem szállt el, de valljuk be, nem sok esélye maradt Sean Payton csapatának.

New England Patriots – Los Angeles Rams 26-10

Egy rém egyszerű mérkőzéssel ünnepelhette Tom Brady karrierje 201. győzelmét, amivel ő lett minden idők legtöbbszörös győztes irányítója az NFL-ben. LeGarrette Blount 43 jardos tédéje adta meg az alaphangot, majd Chris Hogan elkapott hatpontosa után a meccs Stephen Gostkowski és Ryan Allen rúgóedzésévé vált. A Patriots rúgója négy mezőnygólt értékesített 14-0 után, puntere szintén négyszer lépett porondra, ami Brady mellett nem egy megszokott dolog. A hazaiak védelme jól játszott, négyszer sackelték Jared Goffot, és még két labdáját is lehalászták. Bill Belichick gárdája halad az Amerikai Főcsoport (AFC) első kiemelése felé, a Los Angeles Rams úgy pedig rossz, ahogy van. Mégis kétéves szerződéshosszabbítást kapott Jeff Fisher „sikeredző” a napokban. No comment!

Jacksonville Jaguars – Denver Broncos 10-20

Nyögvenyelősen, de hozta a kötelezőt a címvédő, köszönhetően a továbbra is a ligaelit védelemnek. Von Millerék három alkalommal is labdát szereztek, Bradley Roby 51 jardos picksix mutatványa mellett a támadósor kínkeserves 206 jardja is elég volt. Trevor Siemian hiányában Paxton Lynch irányított a Broncos-nál, akinek 13 kísérletből egy alkalommal sikerült megcsinálnia a first downt. Valószínű, hogy ezzel nem sikerült megszilárdítania helyét irányítóként. A Jaguars pedig, tehetség, lehetőség, Blake Bortles, átlagfeletti védelem ide-oda: már régen befejezte az idényt.

Green Bay Packers – Houston Texans 21-13

Észak Dél ellen. Az idei első havas meccsen kevés említésre méltó dolog történt az első három negyedben: az első negyedet egy-egy labdaeladással letudták a felek, Aaron Rogers a Texans 5 jardosánál ejtette el a labdát, a második negyedben aztán javított a hazaiak irányítója és Randall Cobb kapott tőle hatpontos átadást. A félidőt követően Brock Osweiler lekopírozta kollégáját, így döntetlennel fordultak az utolsó játékrészre, ahol egy 98 jardos támadás végén Jordy Nelson is hat pontot kapott a neve mellé, és ettől úgy lendületbe jött, hogy sorra produkálta az elkapásokat. Aaron Ripkowski szállított egy újabb tédét a hazaiaknak, amire már csak DeAndre Hopkins tudott válaszolni. Tovább élnek a rájátszás remények mindkét csapat esetében.

Cincinnati Bengals – Philadelphia Eagles 32-14

Andy Dalton ha védelemre talál, akkor Andy Dalton magára talál. A Bengals dominálta a mérkőzést, a vendégek a harmadik negyed végén voltak képesek először pontot szerezni Zach Ertz elkapásával. A hazai irányító kiélhette magát, ebben segítségére voltak a megmaradt elkapói, a futójáték azonban akadozott, de Jeremy Hill alulteljesítésében nagy szerepe volt az Eagles védelmének is. A vendégek is támadtak dögivel, de mivelhogy Ryan Mathews futó és Jordan Matthews elkapó egyaránt dögrováson van, Carson Wentz passzai egyre többször az ellenfél kezében landolnak. Két, a szezon elején még többre hivatott gárda kellemes mérkőzésének lehettünk szemtanúi.

Baltimore Ravens – Miami Dolphins 38-6

Véget ért a Dolphins csoda?! A floridai csapat már az első félidőben a hazaútra gondolhatott, lévén Joe Flacco úgy és annyit passzolt a védelmük ellen, amennyit nem szégyellt. A Ravens tökéletes időzítéssel talált újra a támadójátékára, ami bár jellemzően légi mutatványokban bővelkedett, mégis eredményesnek bizonyult. Ndamukong Suh és barátai a közelébe se értek Flaccónak, a vendégtámadások pedig sorra labdaeladással végződtek. Nem csoda, hogy nagy hátrányban, menni kellett az eredmény után Ryan Tannehillnek, de ezzel tisztában volt a hazai hátsó védelmi alakzat is, ergo háromszor lehalászták az irányító passzát. Idézve a klasszikust: „Az interception sosem jön jókor!” (Faragó Richard)

Chicago Bears – San Francisco 49ers 26-6

Ebben a meccsben minden volt, ami megcsúfolása a két franchise múltjának. A vendégirányító, Colin Kaepernick 5 passzkísérletéből egy sikerült, szerzett 4 jardot ezzel, produkált még egy labdaelejtést, amit sikerült megmenteniük. Chip Kelly szégyenében Blaine Gabbertet küldte helyette a pályára, de semmire sem ment vele. Jordan Howard, a hazaiak futója pedig tette a dolgát: 32 labdacipelésből 117 jardot csinált és emellett három tédét is szerzett. Ez mindent elmond a 49ers futás elleni védekezéséről és az egész idényéről. Maradjunk annyiban, hogy szépen esett a hó, csak nem maradt meg belőle semmi. Ahogy ebből a mérkőzésből se maradjon meg semmi az emlékezetünkben.

Oakland Raiders – Buffalo Bills 38-24

Nagy védelmi háború készülődött, az első játékrészben fej-fej mellett gyűrték egymást a csapatok. Ekkor jött a hagyományos „LeSean McCoy megrázza magát a harmadik negyed elején” és sikerült is jócskán ellépniük a vendégeknek. Erre kaptak olyan csattanós négy tédés viszontválaszt Derek Carréktól, hogy nem maradtak állva. A Raiderek támadósorához – tekerve még egyet a fordulatszámon – csatlakozott a védelem is, és bizony Khalil Mack az Év Védője cím kandidánsa az ilyen mutatványokkal. Ugye, hogy nem szabad kiengedni a végén, mert ott a legélesebb az oaklandi gárda!

Arizona Cardinals – Washington Redskins 31-23

Szinte kopírozott védelmi csata az első félidőben, aztán a második játékrészre kinyílt a pofonláda. A ritmuselőnyben haladó Redskins Kirk Cousins gyengébb formájának köszönhetően csak egy mezőnygóllal fordultak a hajrára, a másik oldalon viszont David Johnson futó begyújtotta a rakétákat. Jutott még egy utolsó szalmaszál a fővárosiaknak, de az addigra önmagát felszívó védelem, Calais Campbell remeklésével elfojtotta a pislákolást.

Pittsburgh Steelers – New York Giants 24-14

Korábban érkezett a Giants-nek a Télapó, lévén alaposan meglepte őket mindkét oldalon a hazai alakulat. Támadásban a két összekötő alkotott maradandót, a védelemben pedig az öreg James Harrison és az újonc Sean Davis emelkedett ki teljesítményben. Elisha Manning nem hozott formát magával, még az ajándék tédével sem tudott mit kezdeni a végig szenvedő New York-i csapat. Pittsburgh-ben meg hokimeccsre készültek, mert minden tükörsimán ment. Le’Veon Bellt, a nagyszerű futót - ha így folytatja - simán nevezhetik az Év Támadója címre.

San Diego Chargers – Tampa Bay Buccaneers 21-28

A vendégek szagot fogtak, hogy lehet még keresnivalójuk a rájátszásban, bár nem úgy indították a meccset. Philip Rivers végig a markában tartotta a gyeplőt, mikor haladni kellett, akkor mentek, mikor megunta, akkor helyzetbe hozta a floridaiakat. Jameis Winston sem volt szűkmarkú az elején, de végén már nem hibázott, így a gyengélkedő Falcons mellé hozta csapatát, ami nem más, mint az NFC South első helye.

SNF Seattle Seahawks – Carolina Panthers 40-7

Az átok midig visszaszáll! Ron Rivera Panthers vezetőedző úgy döntött, hogy megbünteti az irányítóját. Egy játék erejéig a helyettese, Derek Anderson kis híján katasztrófát okozott, mikor elsőre eladta a labdát. Ám eztán se lett jobb, a hazai csapat a mészáros szerepébe kényszerült. A tavaly még csillogó párduc védelmet idénre végképp eltemethetjük. A mérkőzés olyan egysíkúra sikerült, mint Schimowsky Liebowich képei. Ja, és Kam Chancellort is gatyába rázhatná végre valaki, mert a saját csapattársát is sikerült kórházba küldenie, a keménységnek is vannak határai.

MNF New York Jets – Indianapolis Colts 10-41

Akárcsak a megelőző meccs, ugyanolyan laposra sikeredett, talán annyi izgalom csúszott bele, hogy kiből lesz a király, a zsugát osztó Andrew Luckból, a szélvész T.Y. Hiltonból, vagy a mindent pontra váltó Dwayne Allenből? A válasz egyszerű, az indulási oldal győzött. Remek formában tért vissza a Colts irányítója, ezzel jelezve, hogy igényt tart az AFC South trónjára – ehhez pedig kitűnő felvezetőnek bizonyult a mérkőzés, akárcsak kellemes asszisztáló félnek a Jets. Semmi több…

Pihenőhét: Cleveland Browns, Tennessee Titans

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.