Nem kell kiadnia a forrását a Figyelő újságírójának, aki ellen betüntetőfeljelentést tettek Matolcsyék

jog
2016 december 08., 05:08

Elsőfokon úgy döntött a Budai Központi Kerületi Bíróság, hogy nem ad helyt a Magyar Nemzeti Bank büntetőfeljelentéséből következő ügyészi indítványnak, és nem kötelezi arra Brückner Gergelyt, a Figyelő újságíróját, hogy felfedje forrását.

Eleve elég durva, hogy a Magyar Nemzeti Bank büntetőfeljelentést tett egy újságíróval szemben, főleg azért, mert az újságíró a valós tényeket írta le. A szóban forgó cikk az MKB balul elsült államosításáról szólt, és megállapítja meg nem nevezett források alapján, hogy a bank abban az időben napi félmilliárd forint veszteséget termelt (azóta kiderült a nyilvános adatok alapján, hogy ez hozzávetőlegesen így is volt), és főleg beszámolt Matolcsy György Lázár Jánosnak írt leveléről, amiben 75 milliárd forintos tőkeemelést lenget be a jegybankelnök.

Ezt megírta a Figyelő, az MNB szerint viszont valaki üzleti titkokkal élt vissza. Ez akár három év börtönnel is büntethető. Az ügyészség még azt is hozzátette, hogy Brückner cikke arra is alkalmas volt, hogy bankpánikot okozzon.

A bíró viszont megállapította, hogy a nyomozó nem végzett túl alapos munkát, például nem hallgatott meg senkit abból a körből, akik hozzáférhettek a Brücknerhez eljutott levél tartalmához. Sőt, közel egy évig semmilyen nyomozati cselekmény nem történt, és az MNB sem rendelt el belső vizsgálat. Továbbá, mint köztudomású, bankpánikot sem okozott a Figyelő cikke.

Mindezek kapcsán a bíróság úgy ítélte meg, hogy nem indokolt egy alapjog, a sajtószabadság korlátozása, nem talált az ügyben jelentős közérdeket, és a cselekmény tárgyi súlyát sem ítélte olyan mértékűnek, amely igazolhatná a forrás felfedésére való kötelezést.

Az ítélet elsőfokú.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.