Egy lepukkant újpalotai panel bérleti díja kerül majdnem annyiba, mint amennyiért a csókosok bérelhetnek lakást fent a Várban

Tbg
politika
2016 december 09., 13:15
comments 186

Az Index írta meg, micsoda arcátlanul alacsony áron adja ki az I. kerületi önkormányzat Budapest legpatinásabb környzetében található lakásokat.

Mindez ráadásul tulajdonképpen sutyiban történik, mert bár a pályáztatás nyíltnak tekinthető, arról csak nagyon kevesen értesülhetnek, azt pedig, hogy végül ki veheti valóban bérbe az adott lakást, egy titokzatos testület dönti el.

Így kapott olcsón lakhatási lehetőséget a polgámester, annak volt felesége, önkormányzati kévpviselő, minisztériumi samesz, kormánybarát színész.

Most csak kiszámoltam, hogy a Rovó kolléga által összegyűjtött lakások esetében mennyi jön ki négyzetméterárra (ennél több lakásról lehet szó): 402 és 1163 forintos közötti a szórás:

Piaci elvű bérleti díjak az I. kerületben, Csepelen és a XV. kerületben
Ki nm Bérleti díj (ezer Ft) Hol Négyzetméterár (Ft)
Önkormányzati közalapítvány tisztviselője 38 40 I. kerület 1053
Önkormányzati képviselő 27 47 I. kerület 1741
Kossuth-díjas színész 117 47 I. kerület 402
Volt önkormányzati pénzügyi igazgató, 52 60 I. kerület 1154
Szamos-családtag 52 71 I. kerület 1365
Polgármester 71 81 I. kerület 1141
Miniszterériumi főosztályvezető 86 98 I. kerület 1140
Polgármester volt felesége 100 100 I. kerület 1000
Csepeli önkormányzat nyílt, piaci elvű pályázatán a minimum ár XXI. kerület 994
A XV. kerületi önkormányzat hirdetménye 66 46.2 XV. kerület 700
A XV. kerületi önkormányzat hirdetménye 35 31.5 XV. kerület 900
A XV. kerületi önkormányzat hirdetménye 55 49.5 XV. kerület 900
Forrás: 444-gyűjtés

Update, 21:42: A cikkben szereplő táblázatban órákon át egy hibás adatsor szerepelt, amely nem tükrözte a valóságot a négyzetméterárakat illetően. Azóta javítottunk, a hibáért elnézést kérünk.

Az önkormányzat ezeket az árakat ráadásul piacinak tekinti.

Már ha csak ránézünk az Otthoncentrum adataiból kalkulált, a Portfolión 2012-ben megjelent térképre, látszik, hogy mennyire nem ugyanazon a piacon él az önkormányzat és a lakáspiac.

Forrás: Portfolio/Otthoncentrum
photo_camera Forrás: Portfolio/Otthoncentrum

Az I. kerületben a normális piaci lakbérek eloszlása a többszöröse annak, amiért ezek a személyek az önkormányzat tulajdonát használhatják. A kerületi átlagár alsó hangon is 1750 forintos négyzetméterárnál kezdődik, a Várban ennél is magasabb, kétezer forint felett van ugyanez. (2012 óta az árak egyébként emelkedtek.)

photo_camera Táncsics utca, I. kerület. Itt lakik a polgármester, négyzetméréért havonta 942 forintot fizet.

Ezután összehasonlítottuk az I. kerület lekötelezettjeinek lakásbérleti árait két külvárosi önkormányzatéval is.

Csepelen (XXI. kerület), amelynek önkormányzata egyébként komoly lakásvagyonnal rendelkezik, szóba sem állnak az emberrel „piaci alapon” 994 forint/nm alatt. A nyílt pályázatokon ez a legkevesebb felajánlható ár.

Pedig ezek túlnyomórészt a város szélén lévő panellakások.

Legutóbb az I. kerületi polgármester, Nagy Gábor Tamás azzal védekezett, amikor az olcsó lakbér miatt elővették, hogy ezeket a lakásokat fel is kell a bérlet alatt újítani.

Nos, Csepelen, ahol ennél tehát csak drágábban juthat az ember panellakáshoz, ugyanúgy felújításhoz köti az önkormányzat a bérletet: lakásonként 300-900 ezer forintos felújítási munkát kell végezni az egyes lakásokon (lásd a pályázati oldalt).

Csepel, Kiss János altbrngy utca
photo_camera Csepel, Kiss János altbrngy utca
photo_camera Csepel, Ady Endre utca

Sőt: Budapest egyik legelhanyagoltabb lakótelepén, az újpalotain (XV.) is találni olyan önkormámyzati bérleményt, amelyet piaci alapon árulnak, és valamivel még többe is kerülnek, mint amennyit az I. kerületben kell fizetni a jó kapcsolatokkal rendelkezőknek.

Erdőkerülő utca, XV. kerület
photo_camera Erdőkerülő utca, XV. kerület

Pedig ezek nem több száz éves, patinás, polgári házikókban, hanem koszos, szakadt panelházakban találhatók:

photo_camera Ez sem olcsóbb, mint amennyit az I. kerületben fizetnek. Zsókavár utca, XV. kerület

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.