Simán nyert a baloldal Romániában

A román Szociáldemokrata Párt, a PSD elnöke, Liviu Dragnea már az exit-pollok után közölte, hogy történelmi győzelmet aratott a romániai parlamenti választáson, és őket illeti meg a kormányalakítás joga. Dragnea szerint a választók egyértelműen döntöttek, és az eredmények alapján a PSD-nek kell kormányt alakítania. Ennek érdekében tárgyalni fognak az ALDE-val.

Fotó: Daniel Mihailescu / AFP

Az IRES közvélemény-kutató cég exit pollja szerint a PSD 45,9, szabadelvű szövetségese, az ALDE pedig 6,3 százalékos támogatást szerzett, míg a jobboldalon a Nemzeti Liberális Párt (PNL) 20,8, az idén alakult Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) pedig 9,2 százalékot ért el. A Traian Basescu volt államfő vezette Népi Mozgalom Pártot (PMP) az 5 százalékos parlamenti küszöb alatt, 4,6 százalékon mérték.

Kelemen Hunor szerint a romániai parlamenti választások urnazárásakor közzétett eredmények azt jelzik, hogy megfordult a magyar szavazatok romániai apadási tendenciája. Az RMDSZ elnöke a szövetség kolozsvári eredményvárójában tartott rövid sajtótájékoztatóján köszönte meg a magyar emberek bizalmát.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke (b3) nyilatkozik a sajtónak a párt eredményváró rendezvényén Kolozsváron a romániai parlamenti választások napján, 2016. december 11-én. Mellette Hegedüs Csilla képviselőjelölt, Kovács Péter ügyvezető elnök és Biró Zsolt, a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke, az RMDSZ Maros megyei képviselőjelöltje (b-j). (Fotó: Biró István / MTI)

Elmondta: az első mérések azt jelzik, hogy az RMDSZ magasan az 5 százalék fölötti eredményt ért el, és sikerült biztosítania a magyarok arányos képviseletét a román törvényhozásban. Az MTI kérdésére elmondta, a csökkenési spirál visszafordítása nem tulajdonítható egyetlen dolognak. „Az elmúlt években igyekeztünk a döntéseinkkel a társadalmi elvárásokra válaszolni. Akkor is, amikor az összefogásról volt szó, akkor is amikor az újításokról volt szó, amikor egy hiteles megvalósítható programról volt szó, akkor is, amikor a belső szolidaritást kellett erősíteni.”

A részvétel alacsony volt, a becslések szerint a 40 százalékot sem érte el, 39,49 százalék körül lehetett. (MTI)