Oroszország hackelhette meg a Bundestag szervereit is

külföld
2016 december 13., 07:58

Oroszország állhat a 2015 elején a német parlament, a Bundestag szervereit feltörő hackerek mögött, írta vasárnap a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) magasrangú nemzetbiztonsági forrásaira hivatkozva.

Két hete a Wikileaksen publikáltak dokumentumokat a Bundestag 2014-ben felállított, az amerikai NSA németországi tevékenységét vizsgáló különbizottságának iratai közül. A FAS-nak nyilatkozó nemzetbiztonsági forrás szerint "nagy a valószínűsége, hogy a fájlokat a 2015 eleji, orosz kibertámadás idején szerezték meg.

A lapnak nyilatkozó nemzetbiztonsági források ennyiben feltétlenül párhuzamot látnak az idei nyári amerikai kibertámadásokkal. Az amerikai titkosszolgálatok egybehangzó véleménye szerint két, az orosz polgári és katonai hírszerzéshez, az FSZB-hez, illetve a GRU-hoz köthető hackercsoport törte fel a Demokrata Párt szervereit, és szivárogtatta ki a megszerzett iratokat a Wikileaksnek.

Abban már megoszlik az amerikai titkosszolgálatok véleménye, hogy vajon csak a demokraták szervereit törték-e fel. Az FBI szerint igen, a CIA szerint viszont a republikánusok szervereit is feltörték, de az onnan megszerzett információkat nem szivárogtatták ki. Ez alapján feltételezi a CIA, hogy Oroszország ezzel közvetlenül is beavatkozott az amerikai elnökválasztás kimenetébe a megválasztott elnök, Donald Trump érdekében.

Németországban attól tartanak, hogy Oroszország ugyanígy beavatkozhat a 2017-es német választások eredményébe is. Beavatkozás alatt pedig nem feltétlenül a választási rendszer feltörését kell érteni, beavatkozásnak bőven elég az ún. információs hadviselés, vagyis a zavarkeltés is. (Via Deutsche Welle)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.