A szír kormány buszokat küldött az Aleppóban maradt lázadókért

A szír kormányerők és az aleppói lázadók megegyeztek arról, hogy a legyőzött felkelők elhagyhatják a várost a kormány buszaival az ostrom vége után. Az evakuálás azonban még nem kezdődött meg.

Az Aszad elnök képével díszített busz várja Aleppóban, hogy a megmaradt lázadók felszálljanak rá. Fotó: AFP/Stringer

Az oroszok kedd este jelentették be, hogy négy év után Aleppóban befejeződtek a harcok, miután a szír kormányerők minden városrészben megtörték a lázadók ellenállását. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának kedd esti ülésén Vitalij Csurkin orosz küldött arról beszélt, hogy megállapodtak a lázadókkal abban, hogy szabadon elhagyhatják a várost. Azt ígérte, senki sem fogja bántani a civileket.

Fotó: AFP/Karam al-Masri

Ugyanakkor az ENSZ jelentése szerint a várost visszafoglaló kormányerők legkevesebb 82 civilt gyilkoltak meg, de a valós szám még magasabb lehet.

A szír kormányerők katonái felmérik a terepet a város keleti részén. -Fotó: AFP/George Ourfalian

A megállapodásban szereplő evakuálás azért nem kezdődött meg szerda reggel, mert szír kormány el akarja érni, hogy a lázadók engedjék meg, hogy ők is kivigyék a sérült katonáikat a felkelők által körülzárt Fua és Kfraya településekről.

Fotó: AFP/George Ourfalian

Bár Aleppo elfoglalásának orosz szempontból már nincs nagy stratégiai jelentősége, de Bassár el-Aszad elnök újra elmondhatja magáról, hogy ő ellenőrzi az ország legnagyobb városait. (BBC)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.