Az EU határőrizeti szerve, a Frontex azzal vádolja a civileket, hogy titokban összejátszanak az embercsempészekkel

Az EU határainak felügyeletét végző alakulat, a Frontex azzal vádolja a mediterrán térségben működő jótékonysági szervezeteket, hogy titokban összejátszanak az embercsempészekkel, derül ki azokból a bizalmas jelentésekből, amiknek állításait most tette közzé a Financial Times.

A Frontex szerint a menekültek világos útmutatót kapnak a civilektől arra, hogyan érhetik el az Olaszországba induló hajókat, és már az is előfordult, hogy az embercsempész hálózatok jótékonysági szervezetek hajóján szállították az embereket az EU-ba.

Az Orvosok Határok Nélkül egyik tanácsadója azt válaszolta a vádakra, hogy a szervezet aktívan keresi a tengeren bajba jutott hajókat, és korábban észreveszi őket, mint a hatóságok, de ez nem jelenti azt, hogy összejátszana az embercsempészekkel.

Idén eddig 170 000 menekült próbált átkelni a Földközi-tengeren, hogy Líbiából eljusson Olaszországba, ami 15 százalékos növekedést jelent 2015-höz képest.

A menekültválságnak csak ebben az évben 4700 halálos áldozata volt. (FT)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.