Obama és Clinton is közvetlenül Putyint vádolják az elnökválasztás manipulálásával

külföld
2016 december 16., 22:08
comments 300

Hillary Clinton azzal vádolja Vlagyimir Putyint, hogy személyesen ő irányította a Demokrata Párt szerverei elleni hackertámadásokat, hogy bosszút álljon rajta, amiért öt éve azt mondta az oroszországi választásokról, hogy elcsalták az eredményt. Clinton beszélt arról is, hogy külön-külön találkozott az FBI és a DNI vezetőiben, akik egyetértettek az orosz beavatkozás méretét, természetét ls szándékát illetően.

Pénteken a Washington Post is arról írt, hogy a FBI elfogadta ezzel kapcsolatban a CIA jelentést. Közben Oroszország továbbra is tagadja a vádakat, miszerint szerepe lett volna Hillary Clinton és a tanácsadói emailjeinek kiszivárogtatásában.

John Podesta és más demokrata politikusok a médiát bírálták, amiért alábecsülték az orosz beavatkozás veszélyét. A támogatóinak Clinton is azt mondta, hogy ezzel nem csak az ő kampányát támadták meg, hanem az egész országot. Szerinte ez már bőven nem csak a politikai aggodalmakról szól, hanem már a demokrácia és a nemzet biztonságának megsértéséről.

A támogatói előtt Clinton két eseményt emelt ki, ami hozzájárult Donald Trump győzelméhez: az egyik, Putyin törekvése, hogy aláássa az amerikai demokráciát, a másik pedig az FBI igazgatójának, James Comey-nek a levele, aki közvetlenül a választások előtt melegítette fel a demokrata jelölt szerverügyét. Szerinte ez nagyban befolyásolta a billegő államokban élő szavazók döntését.

Egy pénteki sajtótájékoztatón a Barck Obama is arról beszélt, hogy Vlagyimir Putyin állhatott a hackertámadások mögött. Elmondta, hogy a szeptemberi G20-as csúcstalálkozón figyelmeztette is az orosz elnököt, hogy következményei lesznek annak, ha ezek az akciók folytatódnak. Arra is figyelmeztette, hogy az amerikai kormány visszavághat azoknak, akik ezt próbálják tenni velül. (Guardian/BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.