Orbán Viktor fejéből pattant ki az ötlet, hogy legyen 197 lőtér Magyarországon, ahol bárki kedvére lövöldözhet

életmód
2016 december 16., 17:06

Ha valami úgy hiányzik ennek az országnak, mint egy falat kenyér, az 197 darab lőtér, ahol bárki kedvére lövöldözhet.

A valós, és lássuk be, teljesen jogos lövöldözési igény kielégítésére némi meglepetésre maga a magyar kormány vállalkozott: Lázár János miniszterelnök-miniszter szerdai sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy a kormány országos lőtérfejlesztési programot indít, amelynek keretében a következő három évben 197 lőteret hoz létre Magyarországon, összesen 27 milliárd forintból, vagyis egy lőtérre átlagosan 137 millió forintnyi közpénz jut.

A félreértés elkerülése végett: nem katonai lőterekről van szó, hanem olyan létesítményekről, ahová bárki bemehet lövöldözni, és amelyekből egyébként már most is van néhány tucatnyi az országban.

A Shooting Press néhány éve összesen 25 magyarországi lőteret sorolt fel a sarlóspusztai koronglőtértől a Waffenorg Kiképzési és Oktatási Bt. Kab-hegyi lőteréig.
Ezek a létesítmények a leggyakrabban sportegyesületként, esetleg „kiképzési központként” üzemelnek, és óránként néhány ezer-tízezer forintért, illetve 60-80 ezer forintos éves bérlet fejében biztosítanak önfeledt lövöldözési lehetőséget a legváltozatosabb fegyverekkel, amelyek között van forgótáras és automata pisztoly, sörétes puska és számszeríj is, nem beszélve az olyan, a lehető leghatékonyabb emberirtásra kifejlesztett assault weaponökről, mint az amerikai M16-os vagy a szovjet-orosz AK-47-es.

A lőterek weboldalai szinte egytől egyig felhívják a figyelmet arra, hogy szigorúan szakmai érdeklődők érdeklődésére tartanak számot, és aki nem szakmai érdeklődő, az be se lépjen az oldalukra.

photo_camera Csak és kizárólag szakmai látogatóknak

Ha viszont egyszer valaki belép, sportérték ide, szakmai érdeklődés oda, gyakran olyan szöveg fogadja, mintha a Rambón meg Bruce Willisen szocializálódott, kiskamaszlelkű párbajhősök lennének a fő célcsoport. Mint ahogy feltehetően az is.

„A híres-hírhedt .45 ACP lőszer »kirántja« az ellenséget a csizmájából, ezzel a pisztollyal ennek a lőszernek a hatalmas impulzusát is megtapasztalhatjuk. Remélhetőleg a fegyver megfelelő oldaláról. :-)” – írja például a Nagytétényi úti Gepárd lőtér a Glock 21-esről; a 0.22-es Smith and Wesson revolvert pedig azzal ajánlja, hogy „Ezzel az amerikai forgópisztollyal kipróbálhatjátok, milyen érzés westernhősnek lenni.”

photo_camera M16-os gépkarabély, magas sportértékkel.

„Ez az a fegyver, amit legalább egyszer ki kell próbálni. De vigyázat! Függőséget is okozhat! – írja a fóti Magnum Lövészeti Komplexum oldala a lőtéren rendszeresített M16-os gépkarabélyról. – Ugyanis aki a kezébe fogta igen nehezen válik meg tőle. Az M 16-os alapfegyver .223 kaliberben méltán szerzett hírnevet magának, valamint klónjai ( M 15... ) a világ számos pontján teljesítenek példásan.”

Sportos nemzet vagyunk, mégis túlsúlyosak, betegesek, tehát lőtér

Tény, hogy aki életében akár egyetlen pálcikát is eltalált a céllövöldében, jól tudja, hogy milyen kielégítő érzés példásan teljesítő fegyverekkel lövöldözni, és hogy ennek micsoda sportértéke van. De hogy jönnek vajon az üzleti alapon működő vállalkozások mellé a közpénzből létrehozott lőterek?

Újabb meglepetés: az ötlet nem mástól származik, mint Orbán Viktortól, aki idén májusban Dunaújvárosban jelentette be, hogy lőtereket akar az egész országba, sőt az egész ország minden egyes járásába.

A miniszterelnök tavasszal amellett, hogy az összes megyei jogú városba 50 méteres uszodát ígért, közölte: rövid távú terve az, hogy

mind a 175 járásban legyen lőtér, vívóterem és lovas központ.

Orbán akkor mindezt azzal indokolta, hogy ugyan sportos nemzet vagyunk, mégis túlsúlyosak, betegesek – szerinte erre lenne megoldás a rengeteg, közpénzből épített lőtér. Orbán ötlete nem sokkal később váratlan támogatóra lelt: maga a honvédelmi miniszter, Simicskó István állt ki a merész terv mellett.

A fekete lőpor bűvöletében

Simicskó július végén a sarlóspusztai lőtérkomplexumban közölte: „A Magyar Honvédség tízéves (2016–2026 közötti időszakra vonatkozó) fejlesztési tervének markáns eleme a társadalom felé történő nyitás. Ez leginkább

az önkéntes tartalékos rendszeren keresztül valósítható meg,

ennek egyik alapja pedig a lőkészség elsajátítása.”

A kormany.hu-nak az eseményről készült, A fekete lőpor bűvöletében című beszámolója szerint a miniszter elmondta: „A cél olyan lőterek létrehozása, ahol a fiatalok biztonságos körülmények között megszerezhetik a szükséges tudást. Egy lőtérfejlesztési programot szeretnénk elindítani, egyeztetve a sportlövők szövetségével. Remélem, hogy a kormány hamarosan rábólint erre a törekvésre, és ilyen módon a sportlövészet tovább erősödhet, fejlődhet Magyarországon.”

photo_camera Simicskó hadügyminiszter a fekete lőpor bűvöletében. Fotó: Tóth László / kormany.hu

Mit ad isten, fél évvel a miniszterelnöki és hadügyminiszteri szándéknyilatkozat után, de még az év vége előtt a kormány hirtelen talált 200 milliárd elkölthető adófizetői forintot, és ezen a listán már szerepel a 197 lőtér (illetve lövészklub) 27 milliárdért, ami egyébként azt jelenti, hogy nemhogy minden járásba jut egy lőtér, de lesz, ahová több is.

És bár Orbán annak idején kifejezetten a sport címkével próbálta eladni a kormányzati lőtérfejlesztési programot, Simicskó nyilatkozata egyértelműen arra utal, hogy az állami, civil használatú lőterek létrehozásával a kormány valamiféle paralmilitáris előképzésben kívánja részesíteni a civil lakosságot, esetleg a lövészklubok létrehozásával a rossz emlékű, 1990-ben megszüntetett MHSZ mintájára akarja megvalósítani a civilek katonai felkészítését, a honvédség keretein kívül.

Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke szerint a kormányzati lőterek létrehozásával „a Fidesz militarizálni akarja a magyar társadalmat”, miközben „Magyarországon nincs átfogó kultúrája a fegyverhasználatnak és a fegyverviselésnek, mint például Amerikában, de nem is kell meghonosítani ezt a kultúrát, hanem békét kell teremteni a magyar társadalomnak.”

A miniszterelnökségtől megkérdeztük, pontosan mi a kormány célja a lőterekkel, hogyan tervezi a létrehozásukat és az üzemeltetésüket, készült-e bármilyen háttértanulmány vagy egyéb dokumentum a kormányzati lőtérfejlesztési programról, és az megismerhető-e, de egyelőre nem válaszoltak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.