Több mint hétmilliárd forintot fizethet a magyar állam az egyik elkergetett cafeteriacégnek

gazdaság
2016 december 17., 06:04
comments 441

A Világbanknál működő nemzetközi vitarendező szervezet, az International Center for Settlement of Investment Disputes (ICSID) december 13-án 23 millió euró kártérítést ítélt meg az Edenred nevű, étkezési utalványokal foglalkozó francia cégnek, a Ticket Restaurant márka tulajdonosának. Az Edenred a magyar állammal szemben nyújtott be panaszt, miután az Orbán-kormány 2012-ben az Erzsébet-utalvánnyal illetve a Szép-kártyákkal kiszorította a magyar utalványpiacról az addig piacvezető multikat.

2012-ben a kormány egyszerű trükkel tette lehetetlenné a multik utalványbizniszét: úgy módosította az adójogszabályokat, hogy minden béren kívüli juttatás után 51 százalékot kelljen adózni, csak az újonnan bevezetett állami Szép-kártya és az Erzsébet-utalványok adója lett kedvezményes, 31 százalékos. Ezzel gyakorlatilag megölték a korábban népszerű utalványokat, a Sodexo Passt, a Le Chèque Déjeuner és a Ticket Restaurantot. A kibocsátó cégek pillanatok alatt elveszítették árbevételük nagy részét, ki is vonultak a piacról.

A három francia cég (az Edenred, a Le Chéque Déjeuner és a Sodexo Pass) nem nyugodott bele a dologba, és külön-külön eljárást indított a magyar állam ellen. Mindhárom cég ugyanarra az egyezményre hivatkozik keresetében: ez még 1987-ben jött létre Magyarország és Franciaország kormányai között, és a francia cégek magyarországi befektetéseit, működését garantálja.

Az ICSID az Edenred ügyében döntött először, mégpedig a francia vállalat javára, tehát a Sodexo Pass és a Le Chèque Déjeuner beadványa hátra van, de az Edenred-ítélet után elég jól megjósolható azok kimenetele is.

Az Európai Bizottság korábban kötelezettségszegési eljárást kezdeményezett Magyarországgal szemben az Európai Bíróságnál, és idén februárban a bíróság úgy döntött, hogy a magyar kormány intézkedései, amelyekkel kizárták a piacról a külföldi utalványkibocsátókat, több ponton ellentétesek az uniós joggal, sértik a letelepedés szabadságát és a szolgáltatásnyújtás szabadságát, valamint a Szép-kártya és az Erzsébet-utalvány kibocsátásnak feltételei túl szigorúak.

A magyar kormány lépéskényszerbe került, olyan új jogszabályokat kellett volna alkotnia, amelyek lehetővé tették volna a tisztességes versenyt az utalványpiacon, és így a multik visszatérését. A kormány azonban jelezte, esze ágában sincs visszaengedni a külföldi cégeket, inkább teljesen megszünteti a cafetériát; a miniszterelnök egy kettős bérrendszer ötletével is előállt, miszerint lenne a munkabérnek egy adómentes része, az váltaná ki az eddig utalványokkal kifizetett, kedvező adózású jövedelmet. (NASDAQ GlobeNewswire)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.