Több mint hétmilliárd forintot fizethet a magyar állam az egyik elkergetett cafeteriacégnek

gazdaság
2016 december 17., 07:04

A Világbanknál működő nemzetközi vitarendező szervezet, az International Center for Settlement of Investment Disputes (ICSID) december 13-án 23 millió euró kártérítést ítélt meg az Edenred nevű, étkezési utalványokal foglalkozó francia cégnek, a Ticket Restaurant márka tulajdonosának. Az Edenred a magyar állammal szemben nyújtott be panaszt, miután az Orbán-kormány 2012-ben az Erzsébet-utalvánnyal illetve a Szép-kártyákkal kiszorította a magyar utalványpiacról az addig piacvezető multikat.

2012-ben a kormány egyszerű trükkel tette lehetetlenné a multik utalványbizniszét: úgy módosította az adójogszabályokat, hogy minden béren kívüli juttatás után 51 százalékot kelljen adózni, csak az újonnan bevezetett állami Szép-kártya és az Erzsébet-utalványok adója lett kedvezményes, 31 százalékos. Ezzel gyakorlatilag megölték a korábban népszerű utalványokat, a Sodexo Passt, a Le Chèque Déjeuner és a Ticket Restaurantot. A kibocsátó cégek pillanatok alatt elveszítették árbevételük nagy részét, ki is vonultak a piacról.

A három francia cég (az Edenred, a Le Chéque Déjeuner és a Sodexo Pass) nem nyugodott bele a dologba, és külön-külön eljárást indított a magyar állam ellen. Mindhárom cég ugyanarra az egyezményre hivatkozik keresetében: ez még 1987-ben jött létre Magyarország és Franciaország kormányai között, és a francia cégek magyarországi befektetéseit, működését garantálja.

Az ICSID az Edenred ügyében döntött először, mégpedig a francia vállalat javára, tehát a Sodexo Pass és a Le Chèque Déjeuner beadványa hátra van, de az Edenred-ítélet után elég jól megjósolható azok kimenetele is.

Az Európai Bizottság korábban kötelezettségszegési eljárást kezdeményezett Magyarországgal szemben az Európai Bíróságnál, és idén februárban a bíróság úgy döntött, hogy a magyar kormány intézkedései, amelyekkel kizárták a piacról a külföldi utalványkibocsátókat, több ponton ellentétesek az uniós joggal, sértik a letelepedés szabadságát és a szolgáltatásnyújtás szabadságát, valamint a Szép-kártya és az Erzsébet-utalvány kibocsátásnak feltételei túl szigorúak.

A magyar kormány lépéskényszerbe került, olyan új jogszabályokat kellett volna alkotnia, amelyek lehetővé tették volna a tisztességes versenyt az utalványpiacon, és így a multik visszatérését. A kormány azonban jelezte, esze ágában sincs visszaengedni a külföldi cégeket, inkább teljesen megszünteti a cafetériát; a miniszterelnök egy kettős bérrendszer ötletével is előállt, miszerint lenne a munkabérnek egy adómentes része, az váltaná ki az eddig utalványokkal kifizetett, kedvező adózású jövedelmet. (NASDAQ GlobeNewswire)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.